Tidligere kommunelege siktet for 34 voldtekter

En tidligere kommunelege i Frosta i Trøndelag er siktet for 34 voldtekter i det som kan bli en av landets største overgrepssaker. Han nekter straffskyld.

Mannen jobbet som lege i kommunen i en årrekke.

Siktelsen mot en tidligere kommuneoverlege i Frosta i Trøndelag utvides til også å omfatte 34 voldtekter.

Politiet startet etterforskning av kommuneoverlegen i august i fjor etter å ha blitt varslet av Statens helsetilsyn. Det er 89 personer som har status som fornærmet.

Blir mannen tiltalt, kan det bli en av landets mest omfattende overgrepssaker.

– På bakgrunn av det som er fremkommet i etterforskningen så langt, har påtalemyndigheten funnet grunn til å utvide siktelsen mot tidligere kommuneoverlege til voldtekt i 34 saker, sier Eivind Guldseth. Han er politifaglig etterforskningsleder i saken ved Trøndelag politidistrikt.

Mannen nekter straffskyld.

24. august i fjor ble legen sikte for  å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold.

Han nektet da straffskyld for dette.

Kommunen hadde i januar en pressekonferanse. Der opplyste de at mannen var sagt opp.

Varsler tilbake til 2006

De første varslene om legen kom tilbake i 2006. Fylkesmannen ble ifølge kommunedirektøren kjent med saken i 2007, og Statens helsetilsyn har også vært inne i saken.

Politiet mener mannen i 34 tilfeller har utnyttet sin stilling til å få seksuell omgang med pasienter i den lille kommunen med kun 2600 innbyggere.

– Den seksuelle omgangen har vært masturbasjon eller bevegelser på en masturbasjonslignende måte i strid med straffelovens paragraf 292, jevnfør paragraf 291 om voldtekt, skriver politiet i en pressemelding.

Ifølge politiet gjenstår det fortsatt en god del etterforskning i saken og siktelsen kan bli ytterligere utvidet.

Vil forklare seg

Mannens forsvarer, advokat Erlend Nilsen, sier at han har gjennomgått den nye siktelsen med sin klient.

– Status er fortsatt den samme. Han nekter straffskyld og er ikke blitt avhørt om enkeltsaker i siktelsen ennå, sier Nilsen til NTB.

Han legger til at klienten er villig til å forklare seg, men at han da vil ha tilgang på journaler. Det har han ikke fått.

– Det er mange forhold han er anklaget for, og uten tilgang til arbeidsverktøyet sitt er det vanskelig å forklare seg i detalj, sier Nilsen.

ole.henrik.tveten@ntb.no