Luftrommet over Vestlandet stengt - alle fly forsinket

Deler av luftrommet over Norge ble stengt tirsdag formiddag på grunn av radarproblemer. I 12-tiden var flytrafikken i gang igjen.

Tirsdag formiddag får ingen fly lande eller lette på Flesland i Bergen. Det samme er problemet på alle flyplasser langs kysten.
  • Christian Sørgjerd

En teknisk hos Avinor førte til at all flytrafikk langs kysten sto stille i halvannen time tirsdag formiddag. Ingen fly fikk lette eller lande fra en rekke flyplasser, som skapte forsinkelser og innstillinger over hele landet.

Men i 12-tiden var flytrafikken så smått i gang igjen. Feilen ikke utbedret, men reservesystemer gjør det forsvarlig å åpne opp for begrenset trafikk, opplyser Avinor.

– Vi åpner med redusert kapasitet nå, så får vi avvente og se hva som skjer videre, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen på Sola til NTB.

Det vil være store forsinkelser utover ettermiddagen som følge av hendelsen.

Radarproblemer

En svikt i radarsystemet ved kontrollsentralen på Sola i Stavanger er årsaken.

– Det gjorde at vi valgte å ikke slippe inn flere fly i luftrommet, og avviklet trafikken. Luftrommet er i prinsippet stengt mellom Vigra og Kjevik. Det gjelder også helikoptertrafikk, sa Jan Gunnar Pedersen, direktør for underveistjenester i Avinor, til NRK.

Bare redningshelikoptre fikk fly som normalt.