Follobanen åpner 5. mars – etter 67 dager uten passasjerer. Bane Nor kaller det en «arbeidsseier».

Flere tusen togpendlere har ventet i månedsvis. Fredag bekreftet Bane Nor at Follobanen skal åpnes igjen.

Konsernsjef Gorm Frimannslund i Bane Nor informerte fredag formiddag om at Follobanen åpner igjen.

Torsdag kveld kalte Bane Nor inn til pressekonferanse. Aftenposten fikk fredag formiddag opplyst av en sentral kilde at den skulle handle om gjenåpning av Follobanen, og at datoen var bestemt: 5. mars. På pressekonferansen bekreftet Bane Nor opplysningene.

– Vi åpner Follobanen for trafikk 5. mars. Det ble besluttet i dag, sa konsernsjef Gorm Frimannslund i Bane Nor på pressekonferansen.

Aftenposten skrev tidligere denne uken om et internt notat som viste at Bane Nor har jobbet mot gjenåpning 5. mars. Det har vært flere datoer på veien. Aftenposten har skrevet at Bane Nor og Vy en periode jobbet mot gjenåpning 22. februar, og at Vy hadde lagt ut Follobanen-billetter denne dagen.

Bane Nor er nå så «sikre som de kan være» på at Follobanen faktisk gjenåpner på den planlagte datoen. Gjenåpningen er tidligere blitt utsatt flere ganger.

– Vi har testet alle mulige ruter gjennom tunnelen og illustrert den normale togtrafikken, sa konserndirektør Stine Undrum i Bane Nor om testene de har foretatt på Follobanen. Disse har Bane Nor holdt på med siden 10. februar.

Undrum sa at det ble oppdaget mindre feil under testene. Disse er nå utbedret.

Mange kabler måtte repareres eller skiftes ut under utbedringsarbeidet på Follobanen.

– Nå er vi mye tryggere på tunnelen

Bane Nor-sjef Gorm Frimannslund sier til Aftenposten at han er lettet over å kunne gå ut med en eksakt dato for gjenåpningen.

– Vi er lettet over å kunne gå ut med datoen. Men jeg kjenner også på alvoret. Vi har hatt en tunnel som ikke har vært i drift på to og en halv måned, og som vi åpnet med store forventninger. Det har jeg opplevd som en stor krise både for meg som konsernsjef og for hele Bane Nor.

– Tar dere en sjanse ved å gjenåpne nå?

– Nei, vi er så sikre som vi kan få blitt på at dette er en riktig beslutning

– Dere sier at en lav risiko for driftssikkerheten er der, men at den er akseptabel. Hvordan er den sammenlignet med da dere åpnet forrige gang?

– Nå er vi mye tryggere på tunnelen. Den læringen vi har fra Follobanen, er at vi må se på testsystemene våre i forkant av åpning av større anlegg. Så det vil nok få noen konsekvenser for åpningen av fremtidige anlegg.

– Hvor mye må gå galt for at banen eventuelt må stenge igjen?

– Da må det oppstå et problem av en sånn karakter at vi må stenge igjen, men det kan vi ikke se at det kommer til å være. Men vi kommer til å fortsette testkjøringen for å være ekstra sikre.

«Vi kan ikke garantere noe»

Bane Nor anslår at utbedringen av feilene på Follobanen totalt vil beløpe seg til 100 millioner kroner. Konserndirektør Stine Undrum kaller det likevel en seier at de nå har utbedret feilene, og at det nærmer seg gjenåpning.

– Tar dere en sjanse ved å åpne 5. mars?

– Nei, vi tar ingen sjanser. Vi har jobbet systematisk med gjenåpningen. Dette er en arbeidsseier som det ligger massevis av arbeid bak.

– Det er ikke mange måneder siden tog ble sittende fast i jernbanetunnelen Romeriksporten. Hvor sikre er dere på at det samme ikke vil skje med togene på Follobanen?

– Vi kan ikke garantere noe som helst, men det vi kan garantere, er at vi setter sikkerheten først. Vi er veldig opptatt av de reisendes sikkerhet.

Fant feil under testing forrige uke

Flere tusen pendlere venter på at jernbanestrekningen til 36,8 milliarder kroner åpner igjen. Banen skal bruke 11 minutter fra Ski stasjon til Oslo S, en halvering av reisetiden på dagens Østfoldbanen.

Aftenposten skrev tidligere denne uken at Bane Nor fant en feil under testing forrige uke. Da kjørte Bane Nor en såkalt kortslutningstest, en stresstest for det elektriske anlegget. Det gikk ikke som planlagt, og flere dager med testkjøring ble avlyst. Problemet var en forsinket utkobling på en bryter, ifølge Bane Nor.

Bane Nor sier de vil fortsette å testkjøre helt frem til åpning.

Follobanen åpnet med brask og bram 11. desember, men det tok ikke mer enn en uke før den måtte stenge igjen. Det skjedde som følge av varmgang og brann i overbelastede returstrømkablerreturstrømkablerFor at et tog skal gå, må det motta strøm som går i en krets, altså i sirkel. Toget mottar strøm fra en transformator, via kabler som går over toget. Lokomotivet tar ut effekt av strømmen i motoren, og sender strømmen tilbake til transformatoren via returledninger.. Siden har banen vært stengt.