3000 politifolk slo til mot tyske høyreekstreme. Skal ha planlagt statskupp og innføring av fyrstedømme.

25 tyskere er pågrepet og mistenkt for planer om statskupp. Gruppen skal ha lagt planer om å innsette Heinrich XIII som Tysklands nye leder.

Maskerte politifolk fører den pågrepne Heinrich XIII til en politibil onsdag. Han er mistenkt for å ha stått i spissen for å planlegge statskupp i Tyskland.

Den tyske innenriksministeren Nancy Faeser sier på en pressekonferanse onsdag ettermiddag at det skal ha vært to enheter – en militær og en lederenhet i et høyreekstremt nettverk – som var involvert i planene om et statskupp i Tyskland.

Den militære delen skal hatt et mål om å bygge en ny tysk hær.

Innenriksminister Faeser sier på pressekonferansen at det er en terrortrussel fra medlemmer av det høyreekstreme Reichsbürger-bevegelsen som nå er stoppet. Disse anerkjenner ikke dagens Tyskland som en legitim stat.

3000 politifolk i aksjon

Klokken 6 onsdag morgen gikk tysk politi til aksjon. Til sammen ble 25 pågrepet, i tillegg etterforskes ytterligere 27 personer.

Blant de mistenkte er et kjent medlem av en gammel adelsfamilie, en tidligere forsvarstopp og et tidligere medlem av forbundsdagen. Der møtte Birgit Malsack-Winkemann for det høyrepopulistiske partiet AfD, Alternativ for Tyskland.

Hun var medlem av Forbundsdagen fra 2017 til 2021. Malsack-Winkemann har juridisk utdannelse og har siden 2003 vært dommer ved Berlins regionale domstol. Ifølge den tyske avisen Die Welt har 58-åringen hatt et særlig ansvar for sivile byggesaker. Konsekvensene av arrestasjonen er at hun trekker seg som dommer. Dette ble også annonsert av en talskvinne for domstolene.

Politiet mistenker to eldre menn for å være lederne av nettverket. De er identifisert som Heinrich XIII P.R. og Rüdiger v. P.

Heinrich er 71 år gammel og adelig, selv om tysk adel formelt ble avskaffet i 1919. P.R. står her for prins (fyrst) Reuss. Rüdiger er 69 år og tidligere fallskjermjeger.

Maskerte politifolk fotografert under aksjonen. Bildet er tatt i Berlin.

Ville storme Forbundsdagen?

Gruppen skal ha kjøpt inn utstyr, vervet medlemmer og drevet skytetrening. Ifølge en statsadvokat var de klar over at målet «bare kan nås ved bruk av militære midler og vold mot statens representanter».

De skal ikke ha vært fremmed for å begå drap. Ifølge statsadvokatens uttalelse skulle en «militær arm» stå for den planlagte overtagelsen «med våpenmakt».

Der Spiegel skriver at de blant annet skal ha planlagt å storme Forbundsdagen.

De mistenkte skal også ha planlagt å slå ut strømmen med en elektromagnetisk puls. Dette skulle skape så mye uro at flere ville slutte seg til deres sak, skriver Die Zeit.

Tyske medier skriver at kuppmakerne skal ha planlagt å storme Forbundsdagen. Den tyske nasjonalforsamlingen holder til i riksdagsbygningen i Berlin. Brannen i denne bygningen i 1933 var en sentral forutsetning for nazistenes maktovertagelse i Tyskland.
3000 politifolk ransaket over 130 boliger onsdag morgen over store deler av Tyskland, blant annet i Frankfurt.

Q-anon og dyp stat

Den kjente familien til fyrst Heinrich sa i sommer at de hadde kuttet all kontakt med ham for 14 år siden.

En talsperson for familien beskrev sin «fjerne» slektning som en «delvis forvirret» gammel mann som var fanget i «konspirasjonsteoretiske misoppfatninger». Det melder en radiokanal.

Tysk påtalemyndighet beskriver gruppens tankesett som et sammensurium av konspirasjonsteorier. Blant annet skal de være preget av såkalt Q-anon-ideologi og «den dype staten».

En kommentator i Frankfurter Allgemeine Zeitung mener det fremstår som en parodi på amerikanske høyreradikale ideer.

Reichsbürger er knyttet til flere nynazistiske grupper. Tysk sikkerhetspoliti anslår at bevegelsen har rundt 21.000 tilhengere. De mener ca. ti prosent er tilbøyelige til å bruke vold.

Politifolk sikrer området og frakter vekk beslag etter razziaer mot mistenkte kuppmakere i Berlin onsdag formiddag.

Statsrådsposter fordelt

Ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) har et råd i organisasjonen møttes jevnlig siden november 2021. Da har de planlagt kuppet og maktovertagelsen.

Statsrådspostene i en ny regjering var allerede fordelt, sier WELT-reporter Marie Droste. Gruppen hadde med flere ekssoldater.

Ifølge Der Spiegel ble blant annet kasernen til en spesialstyrke, KSK, ransaket. Det er ikke bekreftet av myndighetene. Denne enheten har ført vært i søkelyset for påståtte høyreekstreme blant soldatene.

Ifølge FAZ var det også leger og en dommer med i gruppen.

Kontaktet russere

En person er anholdt i Kitzbühel i Østerrike og en i Perugia i Italia. I tillegg er en russisk kvinne blant de mistenkte.

PST opplyser til Aftenposten at de så langt ikke har noen informasjon om at nordmenn er involvert eller at saken har noen koblinger til nordmenn eller norske miljøer.

Heinrich skal ha kontaktet russiske diplomater via denne kvinnen. Det finnes likevel ikke holdepunkter for at gruppen fikk positive svar fra representanter for Russland, understreker påtalemyndigheten.

– Dette er en intern tysk sak, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov onsdag.

– Glimt inn i en avgrunn

Den tyske innenriksminister Nancy Faeser sier de gjør alt for å forfølge terrorister med lovens fulle tyngde. Hun understreker at rettsstaten vet hvordan den skal «forsvare seg mot demokratiets fiender».

– Etterforskningen gir et glimt inn i en avgrunn av en terrortrussel fra Reichsbürger-miljøet, sier hun.

De 25 pågrepne vil bli fremstilt for varetekt onsdag og torsdag. Etterforskerne har i tillegg 27 personer i søkelyset. Dette er personer de mener støtter gruppen bak de påståtte planene om kupp.