Norge

Slår seg løs på trommene

  • Monica Haugstad
  • Hvorfor står folk så tidlig opp om morraaa'n? Musikkterapeut Hilde Rødland setter tonen på el-piano. Snart feier Renate Rolland Kvamme inn med en svingende solo på klangstav. Spisser munnen og sender et kyss mot publikum.

I neste øyeblikk overtar Joyce Algrøy med improvisasjon på afrikansk tromme. Før Martine Fauske Faannessen i dyp konsentrasjon drar låten enda lenger på el-piano.Vi er på juleavslutning på Kulturskolen i Bergen. Foreldre og søsken får full pakke av åtte unge musikere, med musikkterapeut Hilde som los. Hun utøver den musikkterapien som beveger seg i feltet mellom spesialpedagogikk og terapi: Barn som ofte opplever å være sist, som ikke får til like mye som andre, får her være på toppen av verden. Noen som har vanskelig for å fungere sosialt, fikser musikken samtidig som de får erfaring i å samhandle. For noen av barna er det litt av en bragd å stå foran publikum. Men de mestrer.Maylynn Haugland er en ekte blånisse, en ekte Turte. Hun gir oss en bitteliten blå sangtime med varm innlevelse. "Hei, håå! Må denne dagen bli god!" Snart opptrer hun igjen. Og publikum klapper når hun sammen med Stig Richard Jansen og Markus Thorsen svinger rytmer med "Catch the beat". — Det var skikkelig råflott, utbryter fløytist Maylynn. Hun medgir etterpå at jo da, hun har øvd. Men bare litt.- Jeg tenker så fort. Men jeg må konsentrere meg.- Hvordan synes du konserten gikk?- Veldig fint! Det var en bra konsert. Og mamma hørte jo Blåfjell, den er så nydelig, sier hun, og skinner som en stjerne: - Jul på månetoppen . . . Jeg blir helt utrolig glad!

Les også

  1. Musikk - når ord ikke virker

  2. Dansk helse-musikk, men bare på apotek

Musikkterapeut Hilde Rødland er bakgrunnslos når Martine Fauske Faannessen (t.v.) på djembe, Renate Rolland Kvamme på røretromme og Joyce Algrøy på klangstaver spiller i vei på Kulturskolen i Bergen.