Norge

Politiet: Huseier kidnappet i Moss

Øst politidistrikt slo i morges alarm etter at bevæpnede gjerningsmenn brøt seg inn og truet med seg huseieren og kjørte vekk i bilen hans. Mannens kone og barn greide å rømme vekk fra huset.

Væpnet politi jaktet på to gjerningspersoner på Hauketo i Oslo.
  • Frode Sætran

Politiets operasjonssentral i Østfold fikk klokken 06.30 i dag en melding fra en mann som meldte fra om et innbrudd i et hus i Moss sentrum.

Mannen meldte fra om at en bevæpnet mann var i ferd med å bryte seg inn i huset, hvor også kona og et barn var til stede.

-Dramatisk melding

-Det var en dramatisk melding til politiet. Da første politipatrulje kom frem til huset, fant de det forlatt men med spor etter innbrudd. Og fornærmedes bil var borte. Derfor valgte vi å varsle politi i nabodistriktene, fordi vi ikke kunne utelukke at noen var bortført, sier politiinspektør Tom Erik Guttulsrød ved Felles kriminalenhet i Østfold.

Store bevæpnede politistyrker og politihelikopteret var i flere timer i formiddag i aksjon.

Etter en time fikk politiet i Follo kontakt med mannen som var bortført. Han forklarte at han ble kidnappet av dem som brøt seg inn hos ham, men at han kom seg ut av bilen ved Kolbotn og deretter ringte politiet.

Kone og barn kom seg vekk på egen hånd

Omtrent samtidig fikk politiet i Moss kontakt med mannens kone og barn, som hadde kommet seg bort fra huset på egen hånd.

Bilen til mannen som ble bortført ble funnet på Hauketo og blir nå undersøkt av kriminalteknikere. Politiet gjorde søk i området rundt der bilen ble funnet for å se etter gjerningsmennene.

Politiet foretar nå en rundspørring rundt huset i Moss der innbruddet og bortføringen skjedde.

Gjerningsmennene fortsatt på frifot

– Gjerningsmennene er fortsatt på frifot, og informasjon som samles inn gjennom etterforskningen brukes for å identifisere og lokalisere disse, skriver politiet i pressemeldingen.

-Finnes det noen nærmere beskrivelse av gjerningsmennene ?

-Vi har ikke nå noen beskrivelse som vi ønsker å gå ut med. Etterforskningen pågår for fullt. Det gjøres avhør og det foreta andre undersøkelser for å få mest mulig informasjon om hva som har skjedd, sier politiinspektøren.

Truet med skytevåpen

Politiet har heller ikke noen opplysninger om hva slags skytevåpen det ble brukt til å true med.

Ingen skal ha blitt fysisk skadet under innbruddet eller bortføringen, opplyser politiet.

«Pedofil, stopp ham!»

Et vitne Aftenposten har vært i kontakt med, forteller om en episode på perrongen på Hauketo ved 07.30-tiden:

– En mann løp etter en annen mens han ropte: «Pedofil, stopp ham! Pedofil.»

Dette kan ha vært et forsøk på å få andre til å gripe inn for å stanse mannen som var på flukt. Operasjonsleder Terje Marstad i Østfold har ingen indikasjoner på at noe slikt kan ha vært tema for frihetsberøvelsen.

Like før fornærmede ble tatt igjen, skal han ifølge vitnet Aftenposten har vært i kontakt med, ha klart å komme seg mellom noen av personene på perrongen som beskyttet ham. Forfølgeren løp da videre nordover fra stasjonsområdet.

Politijakt på Hauketo

Oslo politidistrikt meldte at de bisto politiet i Østfold og at de jaktet etter to personer på Hauketo etter en frihetsberøvelse i Østfold på morgenkvisten mandag. De ble varslet ved 07-tiden og avsluttet et par timer etterpå uten pågripelser.

Stoppet togtrafikken

På Østfoldbanen ble tog sørfra stanset på Hauketo og Holmlia i forbindelse med politiaksjonen. Togene begynte å gå igjen ved 09-tiden.