Laks og ørret svømmer i Akerselva

Laks eller sjøørret på over 80 centimeter er de siste dagene observert i Akerselva. En fisker har halt i land en laks på fire kilo fra elva som ble rammet av fiskedød for fem år siden.

Fisk på over 80 centimeter har de siste dagene tatt veien opp i Akerselva, gjennom laksetrappa ved Nedre Foss.
  • Håkon Letvik

-Det er kjempeflott at det nå kan fiskes laks og sjøørret i Akerselva. Det er ikke lenge siden en fisker fikk en laks på fire kilo. Og vi er optimister og tror det skal bli gode fangster fra nå av og utover høsten, sier daglig leder Bjørn Torp i Oslomarkas fiskeadministrasjon (OFA).

Les også

Fisken er tilbake - 70 fiskekort er solgt

De første laksefiskerne prøvde seg allerede første dag det ble tillatt med fiske i Akerselva - 1. juli i år.

Fiske frem til 30. september

Det er i år lov å fiske i Akerselva, fra 1. juli til 30. september. OFA har solgt 70 fiskekort til nå. Det selges også krepsekort, men krepsefisket varer bare ut helgen som kommer.

Foreløpig er det lite informasjon om fangsten, men innen 15. oktober skal det rapporteres og oppsummeres hvor stor fangsten har vært.

Til nå er det mest sjøørret som har gått opp i Akerselva, mens mer laks ventes etter hvert.

I laksetrappa ved Nedre Foss står det kamera og telleapparat, som registrerer hver fisk som spretter forbi på vei opp eller ned i elva.

Her kan du se videoen av en 80 centimeters laks som passerte i laksetrappa ved Nedre Foss sist søndag.
Fem år etter at et klorutslipp drepte nesten alt liv i Akerselva, kommer store sjøørret og laks tilbake for å gyte, gjennom laksetrappa ved Nedre Foss.

Fisk på åtte og ti kilo

– Det er fisk som kan veie opp mot åtte og ti kilo. Den store trafikken ventes fra 1. september, da kommer mer fisk innover fjorden og går opp i elva, sier Torp.

I fjor gikk det opp 500 fisk. Til nå i år har det gått 101 fisk opp og 84 fisk ned elva. Men den store trafikken kommer ut over høsten.

-De går opp for å gyte, i gyteområdet ovenfor Nedre Foss og Grünerbrua. Laksen gyter sent, i slutten av september og i oktober, derfor kommer den senere, sier Torp.

Klorutslipp drepte nesten alt liv

Etter et klorutslipp i 2011 døde nesten alt liv i Akerselva. Ekspertene er derfor imponert over at fiske- og krepselivet i elva allerede er tilbake.

Les også

Klorutslipp i Akerseleva tilsvarer 240.000 flasker Klorin

Etter utslippet i 2011 har OFA satt ut 700 000 yngel og småfisk.

-Elva må ha fødselshjelp. Det er ganske korte gytestrekninger så gytingen blir ikke effektiv. Hvis fisken hadde kommet noen kilometer lenger opp, ville det sett annerledes ut, sier Bjørn Torp.

Les også

Klorutslipp har utradert livet i Akerselva

Fisken som nå går opp i Akerselva har vært ute i Nordsjøen og Skagerrak i fra ett til tre år. -Der legger den på seg noen kilo, før den vender tilbake til Oslofjorden og Akerselva, sier Bjørn Torp.