Norge

Her blir barna avhørt om hva som skjedde i barnehagen

TROMSØ (Aftenposten): På Statens Barnehus i Tromsø har et titall barn fortalt om seksuelle overgrep som skal ha blitt begått av en 30 år gammel mann som hadde ansvaret for dem i barnehagen.

Her, på Statens barnehus i Tromsø, har et titall barn blitt avhørt i barnehagesaken. Politiet frykter flere ofre enn det som er avdekket og vil avhøre minst 30 barn tilsammen. Aleksander Andersen

 • Nina Selbo Torset

Journalist Nina Selbo Torset og fotograf Aleksander Andersen i Tromsø. Aleksander Andersen

— Selv om han har tilstått deler av overgrepene, er det viktig for oss å sikre at barna vi avhører, ikke er påvirket av historiene de har hørt. Det er sannheten som skal frem.Det sier barnehusleder Ståle Luther når Aftenposten møter ham på Statens Barnehus i Tromsø. De siste ukene er et titall barn blitt avhørt her.

Både gutter og jenter har gått ned den lange korridoren ned til venterommet. De har lekt med dukker og lego, spist brødskive, drukket saft, blitt trygge. Så har de fortalt.

På et barnevennlig rom med små bord og stoler har de sittet vis-à-vis en spesialutdannet politietterforsker. Samtalen er blitt videooverført til naborommet, hvor både psykologer, rådgivere og i det siste også Kripos har fulgt med.

Dette er et av rommene hvor barna blir avhørt om hva som har skjedd i barnehagen. Ståle Luther, leder for Statens Barnehus i Tromsø, kan fortelle at minst 30 barn vil bli avhørt i barnehagesaken. Aleksander Andersen

Frykter flere ofre30-åringen har jobbet i den private barnehagen i Tromsø i åtte år. Noen av de seksuelle overgrepene han er siktet for, går flere år tilbake i tid. Han hadde plettfri vandel og var også fotballtrener for flere årskull for noen år siden. Det er så langt ikke avdekket overgrep mot noen av dem han har vært trener for.

Til nå mener politiet at de har kartlagt overgrep mot 11 jenter og gutter, både barnehagebarn og barneskolebarn. Siktelsen er basert på barnas forklaringer, medisinske undersøkelser og seksualiserte bilder som mannen skal ha tatt av barna i barnehagen og området rundt.

Men politiet frykter at enda flere kan ha blitt mannens ofre. Tilsammen skal minst 30 barn avhøres for å komme til bunns i saken.

I avhør på politistasjonen, som ligger i samme bygg som barnehuset, har mannen innrømmet flere av overgrepene. Han har sittet i varetekt siden han ble pågrepet etter en bekymringsmelding fra foreldre 6. mai. Torsdag vil politiet begjære ham fengslet i fire nye uker.

Mannens forsvarer, Anja Støback Bjørsvik, sier til Aftenposten at mannen samtykker til videre varetekt. Hun vil ikke kommentere hvilken del av siktelsen mannen erkjenner, men sier han samarbeider med politiet for at saken skal bli oppklart så raskt som mulig og på en mest mulig skånsom måte for de berørte.

Overgrepene skal ha skjedd i barnehagen og i området rundt. Mannen var ansatt der i åtte år før han ble pågrepet 6. mai. Aleksander Andersen

Unngå direkte spørsmål til barnaDet har vært lange dager for barnehuslederen i Tromsø. Når Aftenposten ringer på, står Luther i en telefon med en av mange bekymrede foreldre som trenger noen å snakke med. Inne på et av venterommene sitter en annen.

— Hvilke råd gir dere til foreldre nå?

— Vi har bedt dem unngå å stille for mange direkte spørsmål til barna. Det har sammenheng med at mange kommer til å bli avhørt. Men etter avhøret sitter mange foreldre igjen og lurer på hva de skal si. Da får de en oppskrift fra oss som blant annet går på å forklare, lytte og stille åpne spørsmål, sier Luther.

I Bjugn-saken på 1990-tallet kom det frem at barnas forklaringer om overgrep fra en barnehageansatt var påvirket av foreldrene og ledende spørsmål fra avhørerne. Saken regnes som en av tidenes største politiskandaler og har hatt stor betydning for hvordan man i dag avhører barn.

— Vi ønsker ikke å havne i en situasjon der det blir stilt spørsmål om barnets historier er påvirket av foreldre eller andre. Det vil gjøre bevisverdien mye svakere. Det er sannheten som skal frem, sier barnehuslederen.

Et titall barn er blitt undersøkt her. Barna kartlegges både for fysiske og psykiske plager. Aleksander Andersen

Blir undersøkt for skaderI seks tilfeller er mannen siktet for overgrep som etter norsk lov er sidestilt med samleie. Overgrepene skal ha skjedd gjentatte ganger.

Barnehuslederen vil ikke gå inn på detaljer, nettopp for å sikre at resten av barna som avhøres, ikke er påvirket av andre.

— Vi har ett mål: Barna skal fortelle med sine egne ord hva som har skjedd. Avhør av et barn er som en åpen trakt: Man begynner veldig, veldig vidt og håper at barnet selv skal komme inn på historien, sier Luther.

Avhengig av hva som kommer frem, kan noen av barna bli tatt med inn på naborommet. Der venter en lege og et undersøkelsesbord.

Et titall barn er blitt undersøkt her. Dersom politiet har rett i at det finnes flere ofre, må flere klatre opp på den gule sengen med de to pingvinbamsene på.

Både fysiske og psykiske skader kan bli avdekket. Undersøkelsen er grundig. Barnehuset vil ikke at noen skal falle mellom to stoler.

— Vi ser blant annet etter fysiske skader og kartlegger traumesymptomer. Det kan være påtrengende minner, søvnvansker eller at de unngår et område eller er redd for en bestemt person. Dersom vi oppdager at noen har behov for hjelp, så får de det, sier Ståle Luther.

Har du tips i denne saken? Kontakt Aftenpostens journalist her.

Reporter i Oslo: Karen Tjernshaugen

 1. Les også

  Overgrepssiktet mann var fotballtrener i flere år

 2. Les også

  - Ingen signaler om at noen burde reagert tidligere

 3. Les også

  Barnehageansatt siktet for grove overgrep mot elleve barn - utelukker ikke flere ofre

Barnehusleder Ståle Luther sier barnehagesaken er den største saken barnehuset har håndtert. Aleksander Andersen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Vold mot barn: I Finnmark avhøres fem ganger så mange barn som i Bærum. Politiet vet ikke hvorfor.

 2. NORGE

  Tusen flere barn avhørt om vold og overgrep

 3. NORGE

  Siktet for overgrep mot 15 asylbarn

 4. NORGE

  Troms og Finnmark avhører flest barn. 85 prosent av sakene henlegges. Nå vil de trappe ned.

 5. NORGE

  Kripos-ekspert: Som oftest et større problem at barn ikke forteller om overgrep, enn at de sier noe som ikke er sant

 6. NORGE

  Opptrappingsplan mot vold får sterk kritikk