Norge

Bli en proff feriefotograf

Ta proffe feriebilder med denne store fotoguiden.

JIM TILLER

 • Anders Hagen

Har du vært på ferie, knipset masse bilder, og blitt skuffet over hvor triste bildene ble da du kom hjem? Du er ikke alene.

Dette er en samling råd som skal hjelpe deg til å bli en bedre fotograf på ferien. De er ment å være praktiske og lettfattelige, og fungerer like godt for nybegynneren, amatøren og hobbyfotografen.

Rådene går både på utstyr, forberedelser og teknikk, men først og fremst på hvordan du skal ta gode bilder i bestemte situasjoner du ofte kommer ut for på ferien.

Kildene

Rådene er hentet fra mange kilder: Først og fremst fra Fodor’s reisefotografiguide, som har detaljerte råd for de fleste feriesituasjoner. Men informasjonen er også hentet fra CNN, Betterphoto.com, About.com: Photography, Photosecrets.com og Wikitravel.

Del1: Forberedelser

Uansett om du skal til Trøgstad, Mallorca eller Bora Bora, er det viktig å forberede seg før turen:

Valg av kamera

 • Pek-og-klikk eller speilrefleks? Med speilreflekskameraer kan du bytte objektiver og få vidvinkel og zoom, noe som er en formidabel fordel. Er zoom/telefotolinser og optisk kvalitet viktig, velg speilrefleks.
 • Kompaktkameraer kommer med zoomlinser, og stadig bedre optisk fleksibiltet. Vil du ha det enkelt, men med begrenset zoom-område – velg kompakt.
 • Det kan være uheldig å kjøpe kamera på flyplassen før du reiser: Det beste er om du er godt kjent med kameraet og innstillingene på det før du reiser. Da er du også sikker på at alt virker som det skal.
 • Vær sikker på at reiseforsikringen dekker alt kamerautstyret du tar med deg.

Tilbehør

Reisetips

 • Sjekk om kameraet og laderen fungerer før du drar på tur.
 • Legg aldri kamera eller fotoutstyr i bagasjen som du sjekker inn på flyplassen. Da blir det lett knust eller stjålet.
 • Noen land har begrensninger på hvor mye fotoutstyr du kan ta med deg over grensen.

Gjør fotoresearch

 • Det er viktig å gjøre research og forberedelser før du drar på tur – også for bildene du har lyst til å ta. Dersom du studerer et sted og legger en foto-rute vil dette bety en stor økning av antallet bilder du tar, og av kvaliteten på de bildene du tar. Jo mer du vet om et sted, jo mindre er sjansen for at du går glipp av bilder du gjerne vil ta.
 • Forumet til Fotografi.no diskuteres det ofte reisemål.
 • Et søk på Flickr.com gir deg alltid mange destinasjoner og motiver fra stedet du skal til, tatt av alt fra proffotografer til nybegynnere.

Lag en fotojournal

De fleste vil vel bare knipse i vei når de er på feire, men dersom du tenker at du skal fortelle en historie med bildene dine, blir resultatet ofte bedre. Dersom du har kontinuitet og kronologi i bildene dine, blir de mer meningsfulle når du viser dem frem til noen i et album eller et slideshow — eller bare når du sitter og blar gjennom dem på skjermen.

 • Det er også helt ok å ta med ting som kan passe sammen med dine bilder i et album: Servietter, postkort, billetter – alt som er med på å fortelle historien du vil fortelle.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Utredning foreslår tiltak som kan kutte utslipp tilsvarende 40 millioner tonn CO2 over ti år

 2. NORGE

  Odvar Nordlis liv i bilder

 3. NORGE

  Etter 22. juli ønsket AUF-lederen å rive hele bygget. I dag er han glad for at det ikke ble gjort.

 4. NORGE

  Frykter kollaps for gods på jernbane i 2019. Det kan bety 1000 flere lastebiler på veiene.

 5. NORGE

  KrF og Venstre mistet over 2.000 medlemmer på ett år

 6. NORGE

  Ungsomsvolden i Bergen: Vidar Helland ventet på pizza, plutselig var kjeven knust