Endelig fullt hus

Den er landets overlegent mest meritterte klubb, holder til midt i landets største by og har profiler både på og utenfor banen. Men det må finaler til for å fylle Jordal Amfi.

Marius Wivegh (t.v.) fra Klanen og VIF-direktør Jan Tore Kjær har altfor ofte opplevd en nesten tom hall under VIFs hjemmekamper denne sesongen. Men når det blir finale, dukker folk opp.

Det var engang Jordal Amfi var hockey-Norges stolthet. Men det begynner å bli lenge siden, veldig lenge siden. Selv om den siste forskjønnelsen kom så sent som i 1999, får man en museumsfølelse av den fredede mastodonten som bl.a. huser NM-finalisten Vålerenga Hockey.

–Det beste som kunne skjedd klubben ville vært at vi fikk oss en ny hall, sier Klanens hockeytalsmann Marius Wivegh og ser seg rundt inne i OL-anlegget fra 1952.

Han får støtte av VIF-direktør Jan Tore Kjær. Klubben jobber, som den har gjort i minst ti år, med planer om en ny ishall. Finanskrisen til tross, Kjær er akkurat like optimistisk nå som hver gang vi har lurt på hvor langt planene er kommet:

–Langt, sier han. –Veldig langt!

Men når finalespillet starter mot ishockeyens nye fyrtårn Sparta Sarpsborg fredag er det i Jordal Amfi. En hall med skirkende mangler på det meste av det man kaller moderne komfort. For å nevne noe: Få og dårlige sanitærforhold, noen livsfarlige og bratte trapper med verdensrekord i steglengde og små muligheter til å gjøre noe ekstra, som for eksempel å henge opp en mediekube som kan gi tilskuerne intervjuer, repriser og en opplevelse av å være i 2009.

Kanskje ikke så rart at tilskuertallene har gått feil vei denne sesongen, at VIF bare var nummer fire på tilskuertoppen i serien, og at det som kunne vært en avgjørende semifinale sist fredag bare samlet 1500 tilskuere.

–Komfort betyr alt, sier Kjær og forteller at klubben mistet nesten halvparten av tilskuerne da man flyttet fra Oslo Spektrum og tilbake til Jordal Amfi midt på 1990-tallet.

For dyrt.

I dag er Spektrum for dyr, og i VIF-land innser man at Oslo kommune hverken har råd eller mulighet til å bygge en ny hall. En halv million av regjeringens krisepakke skal gå til nødvendige strakstiltak på Jordal, men det er ikke engang en dråpe i havet.

–Vi i Klanen kan overleve med forholdene slik de er. Vi vil gjerne ha det litt bratt, det blir mer konsentrert og bedre trykk. Men jeg har full forståelse for at andre forlanger en annen standard enn den som var i 1952, sier Marius Wivegh.

Likevel regner altså Kjær med at hjemmekampene i finaleserien mot Sparta blir utsolgt, det vil si rundt 5000 tilskuere.

–Trykket har vært enormt i de få timene som har gått siden vi ble finaleklare. Sparta har bedt om minimum 1500 billetter, men jeg tror de må nøye seg med to tredjedeler av det, sier VIF-direktøren. Han gleder seg selvsagt over utsiktene til fullt hus i finalene, men irriterer seg over mangelen på folk resten av sesongen. Det er ikke mange årene siden Klanen støttet klubben i sitt hjerte året rundt.

Nærmiljø.

–Klanen er 90 % fotball og 10 % ishockey. Det må vi bare akseptere. Vi kan ikke tvinge de som allerede bruker 40-50000 kroner å følge Vålerenga Fotball til å bruke resten av penger og fritid på hockey. Vi må i stedet få tak i nye mennesker. For Vålerenga Hockey er det viktig å etablere seg enda bedre i nærmiljøet. Det bor masse mennesker i Jordal Amfis nærmeste omkrets som kan rekrutteres, sier Klansmann Wivegh.

Han var med på å starte Klanens hockeygruppe for to år siden, men det var først foran årets sesong man fikk ordentlig fart i gruppa.

–Vi har en femårsplan på hvordan vi skal få flere folk på ishockey, og foreløpig handler det om å gjøre det beste ut av Jordal Amfi. Egen hall ligger langt inn i fremtiden, sier Wivegh som ikke lar seg imponere av at Sparta har samlet over 1000 mer i snitt på sine hjemmekamper.

–I Oslo har ishockeyen konkurranse med mange andre tilbud. I Sarpsborg kan de bare slå av E-verket når Sparta ikke spiller... PS. Ishockey er den lagsporten som samler nest flest tilskuere etter fotballen. Gjennomsnittet i ligaen denne sesongen var på 1374, snittet i sluttspillet til nå er 1636.

Anders Myrvold, Stavanger og landslaget:

–På papiret er Sparta best, men Vålerenga vinner fordi laget er bedre på bortebane. Sparta har aldri likt å spille på Jordal Amfi, slik var det også da jeg spilte i VIF. Shampos menn kommer til å være mer ydmyke i forhold till oppgaven nå og opptre mer disiplinert enn mot Stjernen.

–Dessuten synes jeg VIF har en bedre keeper. Men det blir svært jevnt!

Eirik Skadsdammen, Storhamar og landslaget:

–Det forundrer meg ikke om det blir syv kamper, men Sparta vinner til slutt. I hvert fall dersom de klarer å spille med den defensive tryggheten som de gjorde mot oss i semifinalene. De har veldig bra trøkk og støtte i Sparta Amfi og keeperen har vært god.

–Klarer de i tillegg å unngå skader i førsterekka, havner bøtta i Sarpsborg.

Ruben Smith, Storhamar og landslaget:

–Jeg synes Sparta var svært solide mot oss i semifinalen, så jeg tipper at de vinner etter seks kamper. Sparta har et lag der alle er veldig sultne på NM-gull. De må, på samme måte som de gjorde mot oss, tvinge Vålerenga til å avslutte fra distanse.

–Førsterekka og keeperen taler også til Spartas fordel.

Roy Johansen, landslagstrener:

–Helt jevnt, jeg tør ikke tippe noen vinner. Har sett begge lagene være både gode og dårlige, ingen stabilitet. Men det virker som om Sparta er i stigende form. Keeperen deres har vært bedre enn Vålerengas i sluttspillet.

–Det betyr mye for VIF om de klarer å få backen Regan Kelly på bena igjen. Han er viktig. Sparta har hatt en giftig førsterekke, det har ikke Vålerenga hatt.