Norge

- De gikk fra rom til rom og hentet med seg folk

Nordbybråten transittmottak i Våler i Østfold bar fredag morgen sterkt preg av slåssingen og tumultene sent torsdag kveld. Foto: PER ANNAR HOLM

<strong>VÅLER (Aftenposten.no):</strong> Flere sjokkerte asylsøkere forteller om dramaet i Våler i går kveld. Fem tsjetsjenske menn er i dag pågrepet.

  • Amund Trellevik
  • Ntb

På en pressekonferanse i Moss klokken 12 fredag, opplyste politiet at

Les også

Fem tsjetsjenere pågrepet

etter det voldsomme masseslagsmålet. Alle er mellom 25 og 35 år

Stemningen på Nordbybråten transittmottak i Våler i Østfold er veldig trykket

Les også

Masseslagsmål på asylmottak

.

Kom og hentet folk

En somalisk asylsøker som ikke ønsker stå frem med bilde eller navn forteller at tsjetsjenske menn sprang fra rom til rom inne på mottaket og hentet med seg personer som de skulle banke opp.

— De kom inn og hentet med seg vennene mine. Så ble de dratt med ut for å bli jult opp. Jeg er redd, jeg vil ikke være her lenger, sier asylsøkeren.

Gjerningsmennene skal ikke ha gjort noen forskjell på menn, kvinner eller barn.

Totalt 23 personer ble skadet, syv av dem alvorlig. Blant de hardest skadede er et barn på 11 år, ifølge politiet.

Flere asylsøkere Aftenposten.no har snakket med, sier de føler seg redde, og kritiserer politiet for å ikke beskytte dem godt nok.

Endelig trygg - skremt igjen

— Det er ingen sikkerhet i dette mottaket. Politi og ambulansetjenestene i dette landet fungerer ikke, det tok veldig lang tid fra angrepet skjedde til politiet kom, og da kom det bare seks, syv stykker - og de hadde ikke pistoler med seg engang, sier Kelvin Aguni fra Nigeria.

Han forteller at gjerningsmennene kom inn på 12-mannsrommet der han bor, bevæpnet med balltrær og machetekniver. Han sier at han endelig følte seg trygg da han kom til Norge, men at episoden har skremt ham.

Da politiet ankom, hersket det en kaotisk tilstand på mottaket. Både ambulansepersonell og ansatte ved mottaket skal ha følt seg utsatt i den opphetede og ampre situasjonen.

Trolig hevn

Mottaksleder Ole Morten Lyng sier det har vært flere episoder mellom kurdiske og tsjetsjenske personer på asylmottaket de siste årene, og at gårsdagens angrep trolig er en hevnaksjon.

Naboer Aftenposten.no har snakket med sier at politiet var på mottaket onsdag kveld for å rydde opp i en krangel mellom to tsjetsjenske kvinner og en kurdisk kvinne. Sistnevnte bor på mottaket sammen med sin mann og to mindreårige barn.

Etter det Aftenposten.no kjenner til skal tsjetsjeneren ha klaget på bråk fra en av den kurdiske kvinnens barn. Det skal også ha vært en mindre slosskamp, men kvinnene stanset selv denne.

Denne episoden være grunnen til at 40-50 personer utstyrt med slagvåpen i går kveld tok seg inn på mottaket og knuste vinduer, inventar og dører, før de gikk løs på kurdiske asylsøkere.

Mottaksleder Lyng sier de til nå har hatt rimelig bra kontroll med det som har vært av gnisninger mellom ulike religiøse og etniske grupper, men at de nå må se på om de ulike gruppene må skilles fysisk. Han bekrefter episoden mellom kvinnene.

— Vi vet jo ikke om dette har noen sammenheng, men politiet har dette som en mulig teori, sier Lyng.

Sperret av

Politibetjent Arvid Linden ved Østfold politidistrikt sier at de er der med ekstra mannskaper for å ha situasjonen tilbake til det normale.

— Vi skjønner at mange er engstelige etter det som har skjedd.

Åstedene er flere, og politiet har sperret av store deler av asylmottaket. Kriminalteknikerne har ennå ikke begynt arbeidet, men ved en glipp ble mange mennesker sluppet inn på rommene igjen før politiet rakk å sikre bevis.

Les også

  1. - Har aldri opplevd lignende

  2. - Dette var et nøye planlagt angrep

  3. Masseslagsmål på asylmottak

Beboerne er rystet, og mange sier de er redde etter angrepet i går kveld. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX

Ordfører Kjerstin Wøyen Funderud i Våler. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX