Norge

Hytter i pakt med naturen

Etter en tid med gigantiske, strømslukende hyttepalasser er det nå håp om en dreining mot en mer miljøvennlig hyttebygging.

Store hytter i fjellet vil trolig bli erstattet av mindre og mer miljøvennlige. Bildet viser Ole Einar Bjørndalens hytter på Beitostølen.
  • Forf>signe Dons (foto)
  • <forf>astrid Dalen <

Arkitekt Kim Skaara har engasjert seg i diskusjonen om miljøvennlig arkitektur i mange år allerede, men det har ikke alltid vært like lett å overbevise folk om at miljøvennlig kan se bra ut.— Mange har nok sett for seg at det automatisk blir seende litt Steiner-aktig ut, der filosofien er at ingen vinkler skal være rette. Men hytta trenger ikke å se ut som en komposthaug selv om den er miljøvennlig, sier Skaara.

Helhetlig tenkning.

De siste årene har hyttebyggingen etter manges mening gått over styr - særlig i fjellheimen - og endelig har man begynt å høre på hva Skaara og hans likesinnede har å si om miljøvennlig fritidsbebyggelse. I regi av Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) har Skaara og andre eksperter på området reist på "turné" rundt til norske hyttekommuner for å inspirere til en mer helhetlig tenkning rundt fritidsbebyggelse - særlig med vekt på natur- og miljøvennlighet.- Når vi har reist rundt med forelesningsrekken vår, så har det vært gledelig å oppdage at de færreste er uenige i at vi har gjort mange feil innen fritidsbebyggelse, og at vi nå må skjerpe oss. Det ser ut til å være en økende positiv vilje til å tenke nytt og moderne. Jeg er ganske optimistisk med tanke på fremtiden, fordi det virker som om det er blitt en større bevissthet i alle ledd.

Viser hvordan.

Det var også i år at boken "Hytter og miljø", forfattet av Skaara, Chris Butters og Anne Mette Raaholt, kom ut.- Alt dette begynte i grunnen med diskusjonen om hytta til Røkke. Istedenfor å fokusere på alt det negative ved hyttebygging ville vi vise hvordan man kan bygge hytter på en fornuftig og miljøvennlig måte, sier Skaara.Han mener man godt kan leve litt mer asketisk på hytta, og at det bare er bra med en kontrast mellom hverdag og fritid.- Alle burde tenke igjennom om de egentlig trenger en dobbeltgarasje på hytta. Svigerforeldrene mine har en hytte i Sør-Trøndelag der man må hente vann selv, og det er en egen sjarm med den type hytteliv også, sier Skaara.

Tre gode eksempler

Boken "Hytter og miljø" inneholder 39 eksempler på hvordan man på forskjellige måter kan bygge med tanke på miljø og natur.

Ingen av hyttene er hundre prosent miljøvennlige, men noen er gode på energi, mens andre for eksempel er godt tilpasset terrenget.Kim Skaara trekker frem tre eksempler fra boken som er gode på hver sin måte:

Naturmaterialer.

Arkitektene i Gaia Lista er kanskje de som går lengst i økologisk retning med sine hytter i Farsund. De bruker naturmaterialer som er nesten helt uten miljøskadelige stoffer.- Gaia Lista-arkitektene arbeider etter en dypøkologisk filosofi, og er kompromissløse i forhold til det de driver med. Tanken er at deres hytter skal kunne "komposteres", forteller Skaara.- Jeg liker også godt å ta frem hytta til Gisle Løkken i Skarsfjord, Troms. Den er liten, bare 40 kvm, og har en veldig minimalistisk planløsning, sier Skaara.

Ressurseffektiv.

Løkken mener selv at hytta er ressurseffektiv med hensyn til materialbruk, fordi den er liten og kompakt. I tillegg er tomteinngrepet så lite som mulig.Lite tomteinngrep er det også i det tredje eksempelet, en hytte i Hardanger tegnet av Todd Saunders og Tommie Wilhelmsen. Dette er en modernistisk hytte, som hovedsakelig består av gulv og glass, og som er bygd på pilarer for i minst mulig grad å forstyrre tomten. Til oppvarming trenger man bare en liten gassovn.

Arkitekt Kim Skaara, medforfatter av &quot;Hytter og miljø&quot;, har vært opptatt av miljøvennlig arkitektur i mange år.