Slik beskytter du deg mot virus

Låser du dører og vinduer, og kanskje setter på alarmen i huset når du går hjemme fra? Gjør du det samme med PC-en? Ikke - da må du lese dette.

Les også:

Les også

Her takler de hissige virus

  • Fungerende nestsjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Christophe Birkeland stilte i nettprat på Aftenposten.no i dag. Les nettpraten her.

Virus- og hackerangrepene blir stadig mer utspekulerte og sofistikerte. Tidligere var det ofte IT-kyndige tenåringer som snekret sammen datavirus på gutterommet. Virus som de ønsket å få spredt mest mulig og få mest mulig oppmerksomhet rundt.

Skjulte angrep

Nå foregår angrepene mye mer i det skjulte, det foregår uten at du som hjemme-PC— eller bedriftseier merker noen ting. De som driver med dette planter sovende virus hos deg, som kan aktiveres når de trenger dem.

De kan enten aktivisere dem selv, eller selge dem videre til andre kriminelle som ønsker for eksempel presse penger av deg eller andre som de truer med å angripe via din og mange andres maskiner.

Tusenvis av virusmaskiner

Det som skjer etter at en maskin er infisert av virus, er at viruset forsøker å spre seg videre. Derfor står det tusenvis av infiserte maskiner ute på nettet og bare leter etter nye maskiner, med sikkerhetssvakheter som de kan utnytte.

Noen av disse virusene som fortsatt søker å spre seg videre kan være gamle og det kan være laget "kur" mot dem. En oppdatering som allerede er installert i maskinene som var med i testen, derfor klarte ikke alle slike å trenge inn, selv i den ubeskyttede maskinen.

Slik beskytter du deg

Antivirus. Det viktigste for å unngå virusangrep på PC-en er å ha installert en til en hver tid oppdatert antivirusprogramvare. Denne skal kjenne igjen virusene som forsøker å installere seg på PC-en din, og fjerner dem.

Brannmur. I tillegg er det veldig lurt, nærmest nørdvendig, å ha en brannmur ("Firewall"). Den hindrer blant annet at programmer som virusprogrammet eventuelt ikke har kjent igjen og fått fjernet, eller på annen måte har kommet seg inn på din maskin, forsøker å koble seg opp mot nettet.

Vit hva du gjør. Det er også viktig at man ikke ukritisk klikker på "ok" for hver advarsel brannmuren kommer opp med. Det er nemlig svært viktig å klikke på "deny" når brannmuren advarer deg mot programmer som forsøker å gjøre ting ute på nettet som du ikke har kontroll på.

Oppdatert OS. Dessuten er det viktig å sørge for å holde selve operativsystemet på PC-en oppdatert med de siste sikkerhetsoppdateringene, såkalte "patcher". Det oppdages stadig vekk nye hull i sikkerheten, disse lages det løsninger for, men det krever altså at man oppdaterer jevnlig.

Via e-post. I tillegg til de mer eller mindre automatiske virusene som hele tiden sveiper nettet, på jakt etter maskiner med slike sikkerhetshull, kan du få virus via e-post, og nettsurfing.

Ikke åpne vedlegg. Derfor er det svært viktig å ikke åpne e-post og spesielt filvedlegg fra avsendere man ikke kjenner.

Via web. Man skal også være forsiktig med hvilken type nettsider man besøker. Det finnes egne filtre, som sjekker nettsider for "uvennlig" kode og annet man ikke ønsker å få lastet ned på PC-en.

Det meste man trenger av antivirus, brannmur, e-post- og nettsidefiltere får man kjøpt i én og samme pakke fra antivurusselskapene. En del av bredbåndsleverandørene tilbyr slike pakker grtis eller til sterkt redusert pris til sine kunder.

Over 5000 angrep

Har du god nok virusbeskyttelse?

Les også

Vær forberedt på PC-angrep

viste at en ubeskyttet PC ble infisert med mange tusen virus på en knapp uke.