Norge

8 tips til et enklere liv på nett

Bruker du mye tid på datamaskinen? Da kan disse tipsene gi deg en helt ny hverdag.

  • Christine Jensen

Bloggen Web Worker Daily har åtte tips til hvordan ivrige nettbrukere kan forenkle hverdagen på nett.

1. Velg det viktigste

En god start er å ta et skritt tilbake og tenke etter hva du pleier å gjøre når du er på nett. Alt fra å sende e-poster og sjekke RSS-feeds til chatting, avislesing og skriving av debattinnlegg. Hvilke av disse tingene gjør du oftest? Hvor tilbringer du mest tid? Finn også ut hva du syns er det viktigste og mest essensielle, og hva som gir deg mest tilbake. Prøv å fokusere på disse tingene og kvitt deg med de tidkrevende og unyttige nettvanene.

2. Begrens antall innbokser

Har du flere e-postkontoer kan det være lurt å automatisk videresende e-posten fra noen av disse til den du bruker mest. Da slipper du å logge inn på fire-fem eposter hver eneste dag. Det aller beste er å ha færrest mulig e-postkontoer.

3. Hold innboksen tom

Du har sikkert hørt det mange ganger før, men en ryddig innboks kan forandre livet ditt. Det er fort gjort at e-postene samler seg opp i innboksen. Gjør det til en vane å enten slette eller overføre e-postene du leser til en annen mappe. Lag for eksempel en mappe for e-poster som må følges opp, en for alle e-postene fra mamma også videre.

Det er sikkert noen nyhetsbrev du kan melde deg av også. Og har du en venn eller venninne som alltid videresender tullete e-poster til deg, kan du jo fikse det slik at alle e-poster fra han eller hennes adresse automatisk havner i en annen mappe, for eksempel spam-mappa. Sjekk e-posten bare et par-tre ganger om dagen, og gjør det til en vane å rydde innboksen etter deg hver gang. Det beste er om den er helt tom når du logger av.

4. Forenkle dine RSS-feeds

Såkalte RSS-feeds eller nyhetsstrømmer skal gjøre det enklere å holde oversikt over områder du interesserer deg for, men det ender ofte med at det blir altfor mange av dem til at det kan kalles enkelt. Etter hvert som du har abonnert på nyhetsstrømmer fra en haug forskjellige kilder, finner du fort ut hvilke du ofte klikker deg videre på og hvilke som alltid blir oversett. Slett de du aldri bryr deg om likevel. RSS: E24 | Aftenposten.no | VG Nett | NRK

5. Lag rutiner

Du kan forenkle ditt liv på nett ved å lage deg noen faste rutiner. Mange lar seg lokke fra side til side, uten mål og mening, og plutselig har det gått en time. Web Worker anbefaler å dele arbeidsdagen opp i forskjellige tider dedikert til forskjellige oppgaver. Det kan fort bli ineffektivt å sjekke e-posten hvert 10. minutt og stadig gå frem og tilbake mellom forskjellige oppgaver.

6. Rydd i filene dine

Hvis du har mange filer å holde orden på, enten på en ekstern harddisk, på PC-en din, eller lagret på nett, er det lurt å rydde i disse jevnlig. For eksempel en gang i måneden. For mange unødvendige filer fører til rot og stress.

7. Sett grenser

Det er ikke nødvendig å være tilgjengelig på e-post og chat hele tiden. Gjør deg utilgjengelig visse deler av dagen, og sett av denne tiden til å gjøre de tingene som krever mest konsentrasjon. Du bør selvsagt også sette grenser for hvor mye tid du tilbringer på Internett generelt. Hvis du er pålogget hele dagen, har du ikke tid til stort annet.

8. Vit når du bør koble av og fokusér

I en jobb er det alltid noen oppgaver som krever full konsentrasjon. Da nytter det ikke at det popper opp chatte-vinduer og meldinger om nye e-poster hele tiden. Husk at det går an å koble helt fra Internett under arbeidet med slike oppgaver.

LES OGSÅ:

Les også

  1. Trådløs USB endelig her

  2. Forbered bryllupet på nett

  3. Vekk med www?

  4. Bruk miljø-Google

  5. De vanskeligste PC-spillene

Finner du stadig fingrene på en slik, er tipsene i denne saken noe for deg.