Norge

Verdens første e-avis

For første gang skal en avis nå "trykkes" på elektronisk papir. Belgiske De Tijd starter med de 200 første leserne i april.

  • Forf>
  • <forf>per Kristian Bjørkeng <

Siden prosjektet ble startet ved Massachusetts institute of Technology i Boston i 1998 har elektronisk papir vært "på gang". Nå prøver den belgiske avisen seg med et forsøksprosjekt for å avdekke potensialet i den nye teknologien. — Vi tror ikke e-papir vil erstatte vanlig papir med det første, men det vil langsomt bli en del av livene våre. I fremtiden vil e-avisene bli langt tynnere og lettere, og vi er helt sikre på at de vil ha farger, sier prosjektleder Peter Bruynseels i De Tijd i Antwerpen til Aftenposten.

390 gram.

Avisen samarbeider med Philips og selskapet E-Ink. Den første e-avisen veier 390 gram. Oppløsningen på den åtte tommer store "skjermen" er som på en vanlig dataskjerm. Men den er langt bedre å lese på. Bokstavene fortoner seg som om de er trykket på et plast-ark. Papiret har ingen bakgrunnsbelysning, og krever derfor ikke strøm, unntatt når du blar til neste side. Det tar i underkant av et sekund å skifte side. Denne "lange" oppdateringstiden er årsaken til at e-papiret ikke egner seg til vanlig nettlesing. I stedet leser du en lengre tekst av gangen, og så bytter du side omtrent som i en bok.Papiret er trykksensitivt, slik at du kan bruke en pekepinne til å slå inn søkeord, skrive notater og lignende. De Tijd satser på å vise helt vanlige avissider. Ser du en overskrift du er interessert i, klikker du på den og får se artikkelen gjennom et slags "forstørrelsesglass". Batteriet holder til en ukes lesing, hvis du er ivrig nok til å lese tre timer hver dag.

Interaktiv.

— Den store fordelen er at avisen kan være helt oppdatert, i stedet for bare en gang i døgnet, sier administrerende direktør Hans Brons i iRex Technologies. Avisen skal være interaktiv, og vise de aksjekursene hver leser er interessert i, og de jobbannonsene som passer for den enkelte.E-avisen blir oppdatert trådløst gjennom bredbåndslinjen. Allerede er tusenvis av engelske bøker tilgjengelig for formatet. Eksempelvis kan du laste ned Dan Browns "Angels &Demons" for 45 kroner. Med et minnekort vil maskinen ha plass til mange hundre bøker. Det blir mulig å kjøpe maskinen i april, men bare fra nettstedet til iRex i Belgia. Prisen blir 5200 kroner.

Les også

    Den første e-avisen vil bringe vanlige avissider.