Huset til Alvhild (70) tatt av raset

Tre hus i Stranda kommune i Møre og Romsdal er truffet av et ras. En kvinne er nå reddet ut etter å ha vært innestengt i huset. 54 personer evakueres.

Huset til Alvhild Fjørstad (innringet) ble tatt da raset gikk i Hagenesvegen i Stranda kommune tidligere i dag.

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

— Jeg sto i kjøkkenet mitt og så at raset fór forbi nabohuset. Så hørte jeg et smell da veggen i stua ble slått inn og jorden veltet inn i huset, sier Alvhild Greta Fjørstad (70) til Aftenposten.no. Hun bor alene i sin grå enebolig i Hagenesvegen i Stranda kommune. I 10-tiden torsdag morgen gikk jordraset som tok to hus i tillegg til hennes eget. - Jeg våknet i 6-tiden av at det rant store vannmasser rundt huset. Jeg ringte rundt til politi, brannvesen og kommunen, og utpå morgenen kom sønnen min for å hjelpe meg å drenere vannet vekk fra husveggen. Heldigvis hadde han dratt på jobb da raset kom, ellers ville han blitt tatt av det, sier Fjørstad. Fjørstad har bodd i huset i 40 år, og aldri vært utsatt for ras tidligere. Hun beskriver hendelsen som noe man ser på film. - Huset er totalskadd og jeg fikk ikke lov til å bli der, sier Fjørstad. Hun har søkt tilflukt hos sønnen og svigerdatteren som bor like i nærheten, og regner med at det vil ta lang til før hun kan flytte tilbake. - Jeg er rolig nå. Sjokket kommer vel senere, sier hun.

Kvinne reddet ut

En kvinne var innestengt i ett av husene som er tatt av jordraset, men hun er nå reddet ut, ifølge politiet. Bergingsmannskaper arbeider nå på rasstedet. - Vi fikk melding klokken ti torsdag morgen om at tre boliger er rammet av jordras, men ingen personer er skadet, sier operasjonsleder Jon Kåre Flo i Sunnmøre politidistrikt til Aftenposten.no. - En kvinne som var fanget inne i huset av raset måtte reddes ut av brannmannskaper. De hentet henne ned fra terrassen. Alle personene som var i husene er tatt hånd om av beredskapen i Stranda kommune. Husene ligger i Hagenesveien i Stranda kommune. Stranda er fullstendig isolert på grunn av stengte veier, og ferje er den eneste måten å komme seg til bygda på.

54 personer evakueres

Ytterligere 54 personer blir nå evakuert fra 18 hus på Stranda etter raset, melder NTB. Evakueringen varer i første omgang til fredag formiddag. Det vil bli vurdert på nytt etter at en geolog fra Fylkesmannen har vurdert området. De evakuerte blir samlet på hotellet i Stranda sentrum, skriver Sunnmørsposten. Rasfaren vurderes fortsatt som stor.

Politiet kommer ikke frem

Politiet vet foreløpig ikke hvor store skader jordmassene har gjort på husene. - Det er litt usikkert. Vi har noen utfordringer med å komme frem med patruljen. Mange veier er stengt i området, sier Flo. Blant annet er RV 60 mellom Stranda og Sykkulven stengt. Det gjelder også strekningen mellom Stranda og Hellesylt.

Flere bygder isolert

Flere bygder på Nordvestlandet er isolerte etter ras og stengte veier i natt, melder Sunnmørsposten. Dette gjelder Geiranger, Velledalen, Øye og Dalsbygda. Norddal kommune har iverksatt en kriseplan. Ordfører Bjørn Inge Ruset sier til NRK at folk vil bli tilbudt båtskyss for å komme til skole og arbeid. Dersom dette er for farlig blir beredskapsferje satt inn. Til sammen var over 15 riks- og fylkesveier stengt i Møre og Romsdal torsdag morgen, melder NTB. Ekstreme nedbørsmengder, kombinert med høye temperaturer som fører til snøsmelting i fjellet, har forårsaket flere jord- og steinras.

For mye vann

Samtidig meldes det at drensystemet i den undersjøiske Freifjordtunnelen ikke klarer å ta unna vannet som renner inn. Den ene kjørebanen er nå stengt. Freifjordtunnelen er en del av Kristiansunds fastlandssamband. - Det viser seg at hjelpepumpene midtveis nede i tunnelen er underdimensjonert for slike nedbørsmengder som vi har hatt det siste døgnet, sier senioringeniør Arnfinn Løvik i Statens vegvesen til NTB. Vannet sto torsdag formiddag 20 centimeter over kjørebanen nederst i tunnelen. Folk fra Mesta og Siemens er på plass, og Løvik tror det skal være mulig å unngå stenging. - Det har vært en tøff natt for mannskapene våre. Mange har vært på jobb siden klokken 01 i natt. Det meldes om tette stikkrenner og flom flere steder på veiene, sier Løvik.