Norge

Ap-nestlederen om Krekar-saken: - Noe har sviktet underveis

Hadia Tajik mener justisministeren må svare for seg etter at Italia har varslet at de ikke vil ha mulla Krekar utlevert likevel.

Aps nestleder Hadia Tajik fotografert sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre i Stortinget. Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

 • Petter Winther
 • Andreas Bakke Foss
 • NTB

Onsdag kunne mulla Krekar nok en gang spasere ut av fengselsportene som en fri mann, syv dager etter at han ble pågrepet for å utleveres til Italia.

Årsaken? Italienerne vil ikke ha ham lengre.

 • Bakgrunn: Grunnlaget for utleveringen falt i mars. Først fredag skal norske myndigheter ha fått beskjed om at utleveringen trekkes tilbake.

– Anundsen har hele tiden sagt at Krekar kan utleveres

Leder for justiskomiteen karakteriserer hele saken som «merkelig».

– Det er tverrpolitisk ønske om å få utvist Krekar, men også bred forståelse om at det må skje i henhold til internasjonale lover og regelverk.

Videre stusser hun på at det ble klart at grunnlaget for utleveringen til Italia falt i mars.

– Anders Anundsen har hele tiden sagt at Krekar kan utleveres til Italia. Senest i oktober sa Anundsen at samarbeidet med Italia var «nært», og at Krekar ville bli utlevert så snart det er praktisk mulig. Så viser det seg at det ikke er praktisk mulig. Noe har sviktet underveis og jeg forventer at statsråden kan svare godt på dette, sier Tajik i en sms til Aftenposten.

Mulla Krekar skal ikke til Italia likevel. Pedersen, Terje / NTB scanpix

Den norske og den italienske justisministeren er uenige

Den italienske justisministeren presiserer overfor La Republicca at utleveringsbegjæringen ikke har frafalt, men at den er ugyldig på grunn av kjennelsen som kom i mars.

Dette står i kontrast til det justisminister Anders Anundsen sier:

– Det vi fikk beskjed om 3. mars via Eurojust og PST, var at italienske myndigheter trakk begjæringen om pågripelse og fengsling, samtidig som utleveringsbegjæringen besto, opplyser Anundsen til NTB onsdag kveld.

Les Aftenpostens bakgrunnssak: Slik endte Italia opp med å ønske mulla Krekar utlevert som påstått leder av et terrornettverk

– Det er for jævlig

Reaksjonene på løslatelsen av Krekar har ikke latt vente på seg. Medlem i justiskommiteen, Jan Aril Ellingsen, lot det skinne igjennom hva han mente om saken.

– For å si det på godt nordnorsk vil jeg si at det er helt for jævlig. Skal jeg si det på godt stortingsmål vil jeg si at det er svært ille, sier Ellingsen til NRK.

Fremskrittspartiets Ulf Leirstein innrømmer at han er skuffet og overrasket over avgjørelsen.

– Vi har fått opplyst at rettssaken skal begynne i mars. Der er Krekar under tiltale og må møte. Så håper vi at de har en god sak, og at han må bli i Italia, sier Leirstein.

– Vi tar til etterretning at regjeringen ikke har funnet en løsning så langt, sier SVs justispolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell til NTB etter at det onsdag ble kjent at Italia har trukket utleveringsbegjæringen av mulla Krekar.

Solberg: Vi må akseptere

Solberg sier at Krekar-saken ikke er et politisk spørsmål, og at man må akseptere at han ikke blir utlevert.

– Dette er jo et spørsmål som behandles av juridiske myndigheter i Norge. Det ikke et politisk spørsmål. Hvis det ikke er grunnlag for saken som skulle lede til utlevering, så er det helt naturlig at italienerne trekker begjæringen, sier Solberg.

 1. Les også

  NRK: Norsk statssekretær hadde hemmelig Krekar-møte i Italia

 2. Les også

  Krekar maner til forsvar av IS

 3. Les også

  Meling hevder PST har unndratt bevis for retten i Krekar-saken

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Italia
 2. PST
 3. Anders Anundsen
 4. Mulla Krekar
 5. Justisdepartementet

Relevante artikler

 1. NORGE

  Grunnlaget for utleveringen til Italia falt i mars. Først fredag skal norske myndigheter ha fått beskjed om at kravet om utlevering trekkes.

 2. NORGE

  Mulla Krekar pågrepet mandag – hva skjer videre?

 3. NORGE

  Krekar er fortsatt terrormistenkt i Italia - Norge dobbeltsjekket brev med italienerne i mars

 4. NORGE

  Mulla Krekar pågrepet av PST - kan utleveres til Italia etter at anken ble avvist

 5. POLITIKK

  Oslo tingrett behandler utlevering av Krekar til Italia

 6. NORGE

  Hevder Krekar-misforståelse skyldes at Norge ikke forsto Italiensk lov