Norge

Anoreksipasient: - Er dette det Bent Høie kaller et godt behandlingstilbud?

Kontakt fastlegen eller pasientombudet, er blant rådene hun får fra helseminister Bent Høie (H).

Emeline Kihle (19) fra Oslo har hatt anoreksi i to år. Hun er oppgitt over tilbudet hun får.
  • Tine Dommerud
    Tine Dommerud
    Journalist

19-åringen vet at hun trenger behandling, men det eneste tilbudet hun har fått er lukket avdeling i voksenpsykiatrien.Moren hennes er sykmeldt for å passe på datteren, og hele familien er satt på vent.

Aftenposten har sendt innlegget Emeline Kihle skrev til helseminister Høie. Han synes det er lei lesning.

— Jeg synes det er veldig trist å lese hvordan hun opplever å ha møtt helsetjenesten. Samtidig er det flott at hun har mot til å si ifra. Hun beskriver flere ting som ikke er akseptabelt. Det ene er opplevelsen av å være kasteball mellom ulike avdelinger, det andre er det konkrete møtet, og det tredje er ventetiden, sier Høie.

Han sier at barn og unge ikke skal ha slike møter med helsetjenesten.

Nye retningslinjer

— Vi jobber med nye retningslinjer for behandlingstilbudet for spiseforstyrrelser. Vi innfører nå fritt behandlingsvalg, og psykisk helsevern og rus er de første områdene som omfattes. Da kan ungdom med spiseforstyrrelser for eksempel kontakte Capio anoreksisenter i Fredrikstad og Modum bad. Dette er tilbud mange har gode erfaringer med.

— Hva tenker du om 19-åringens muligheter akkurat nå? Moren hennes er sykmeldt for å ta seg av datteren sin som bare venter på hjelp?

— Hun har ikke mistet sine rettigheter som pasient. Mitt råd er at hun tar kontakt med pasientombudet i Oslo og Akershus for å se om de kan hjelpe henne. Eventuelt kan hun også få hjelp av legen sin til å lete på nettet på fritt behandlingssykehusvalg.

19-åringen er langt fra imponert, eller beroliget av svaret.

— Det virker ikke som helseministeren har skjønt situasjonen i det hele tatt. Han får det til å høres veldig lett ut å få hjelp. Realiteten er en annen, sier 19-åringen til Aftenposten.

Hun har vært syk i to år, og hatt jevnlig kontakt med sin fastlege.

— Fastlegen har prøvd. Hun har kontrollert det somatiske rundt sykdommen. Men i januar hadde gått alt for langt, og legen kunne ikke hjelpe meg, forteller ungdommen.

— Etter en kraftig vektnedgang i julen prøvde hun å få meg inn på medisinsk avdeling, men jeg endte opp som en kasteball og til slutt opp på akutt psykiatrisk for voksne. Dette var helt feil avdeling for meg.

Overrasket over liten kunnskap

Nittenåringen er overrasket over at helseministeren kjenner så lite til hverdagen til unge syke anorektikere. Hun forteller at man må vente tre måneder på samtale ved RASP døgnbehandling (Regional seksjon spiseforstyrrelser) og totalt seks måneder på innleggelse.

— Er dette det Bent Høie kaller et godt behandlingstilbud, spør hun?

Moren Synnøve Kihle sier at hun opplever situasjonen som veldig frustrerende.

— Slik situasjonen er nå, klarer Emeline ikke seg selv. Hadde jeg ikke vært hjemme, ville hun ikke fått i seg mat og fortsatt å gå ned i vekt. Man blir ganske sliten. Det er psykisk tungt og veldig vondt å se på at datteren din har det så vondt.

Les også

  1. Jeg er alvorlig syk. Hvorfor kan jeg ikke få hjelp?

  2. Nyhetskommentar om anoreksi: Jeg kjenner igjen desperasjonen

  3. - Jeg utviklet bulimi, den ble min livbøye