Meteorsvermer over Sør-Norge i august

De neste to ukene byr både på en av årets kraftigste meteorsvermer og en kuriøs minisolformørkelse i Sør-Norge.

Perseidene konkurrerer med svermen Geminidene, som finner sted i desember, om å være årets kraftigste meteorsverm. Dette bildet er tatt utenfor Madrid i 2014, under den årlige meteorsvermen.

Det er duket for en av årets kraftigste meteorsvermer når jorden passerer gjennom et støvbånd fra kometen Swift-Tuttle, ifølge astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes.

De første stjerneskuddene fra svermen har allerede blitt observert, men topp-punktet forventes natt til 12. august og 13. august, skriver Østlandets Blad.

Se video: 1000 bilder ble til spektakulær nordlys-video

80–100 stjerneskudd i timen

I Sør-Norge kan vi observere fenomenet fra himmelen blir mørk i 23–23.30-tiden på kvelden. I Nord-Norge er himmelen fortsatt for lys til at meteorene kan observeres.

Vanligvis kan man se mellom 80 og 100 stjerneskudd i timen under Perseidene, men i år vil månen gjøre himmelen såpass lys at de svakere meteorene ikke blir synlige, opplyser Røed Ødegaard og Sannes.

Svermen har fått navnet sitt fordi den viser seg i stjernebildet Persevs.

Les også: Nei, dette er ikke en meteor. Det er en norsk fallskjermhopper

21. august får vi i store deler av Sør-Norge også oppleve en liten, men det de omtaler som en svært interessant solformørkelse. Det blir trolig den minste solformørkelsen vi får se i Norge i overskuelig fremtid, skriver de to ekspertene på sine nettsider.