Norge

Mjauday! Mann hadde 100 katter, trengte hjelp

En trønder matet katter, og fikk besøk av flere og flere dyr. Så kom trafikken aldeles ut av kontroll.

Det går mot sommer og ny høysesong for dumping av katter. Foto: Paal Audestad

  • Halvor Hegtun
    Halvor Hegtun
    Journalist

«Til dere som yngler kattunger, så slutt med det!»

Beskjeden kommer på Facebook fra Sunniva Fosse i organisasjonen Myas omplassering av pusehjerter.

I samarbeid med en dyreklinikk på Støren har den vesle, frivillige organisasjonen prøvd å finne løsninger for en trøndersk kattekoloni som viste seg å telle minst hundre dyr.

Det var Adresseavisen som først skrev om mannen som hadde endt opp med så mange katter at han måtte ringe og be om hjelp.

Avlivning må til

– Han hadde over 100?

– Ja, han hadde matet katter over lang tid og hadde katteluke. Han var også opptatt av at kattene skulle ha det bra. Han brukte pengene sine på skikkelig mat til kattene. Han gjorde også forsøk på å fange inn katter og få dem kastrert.

– Men så?

– Kattene var blitt for mange, veterinæren tok grep. Veldig mange av kattene hadde en tannkjøttsykdom og ble avlivet. Vi prøver å finne fosterhjem til åtte friske katter. Men mannen vil beholde en del katter selv. Det er minst 30–40 igjen på stedet, sier hun.

Katter blir dumpet

– Det er sjelden med disse veldig store koloniene?

– Si ikke dét. I januar jobbet vi med å ta oss av en koloni på 20 stykker, sier Fosse.

Det er grenser for hva en liten frivillig organisasjon kan få til. Myas omplassering av pusehjerter har 30 fosterhjem og 60 katter som de prøver å få omplassert. Daglig dukker det opp nye katter som ikke har noe sted å bo.

– Det går mot sommer. Folk skal ut og reise. Da kvitter de seg med kattene, sier Fosse.

Noen gir katten i katten. Dessverre. Foto: Jan Tomas Espedal

750.000 katter i Norge

I Norge bor det 5,2 millioner mennesker og anslagsvis 750.000 katter. Kattene fordeler seg på 450.000 husstander, i gjennomsnitt 1,7 katt pr. hjem, ifølge opplysninger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Noen få ender altså opp med altfor mange katter, samtidig som et økende antall katter er helt uten hjem.

Dumping av katter har ikke avtatt med årene, selv om dyrevernsbestemmelsene er innskjerpet og straffegebyrene har økt. I fjor skrev Aftenposten om en kattunge som noen hadde kastet fra seg i Ekebergtunnelen.

«Mange flere katter kommer til å bli avlivet den nærmeste tiden fordi det ikke er noen plass å gjøre av dem», skriver Sunniva Fosse på Facebook.

Les mer om

  1. Katt
  2. Fosterhjem
  3. Dyr