Norge

Politiet har frigitt navn på alle de savnede

Svenske eksperter og norske hundeførere har i dag lett i rasområdet i Gjerdrum. Ved 15-tiden ble det gjort funn av en død person.

Letemannskapene søkte fredag gjennom rasmassene. En person er funnet død i skredområdet.
 • Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist
 • Jan Tomas Espedal
  Fotograf

Politiet har fredag kveld frigitt navn på alle de savnede etter skredkatastrofen i Gjerdrum. Politiet skriver i en pressemelding at offentliggjøringen skjer i samråd med de pårørende. Dette er de savnede:

 • Eirik Grønolen (1989)
 • Irene Ruud Gundersen (1951)
 • Charlot Grymyr Jansen (1989)
 • Alma Grymyr Jansen (2018)
 • Bjørn-Ivar Grymyr Jansen (1980)
 • Ann-Mari Olsen-Næristorp (1970)
 • Victoria Emilie Næristorp-Sørengen (2007)
 • Marius Brustad (1991)
 • Lisbeth Neraas (1966)
 • Rasa Lasinskiene (1971)

Letemannskaper har fredag søkt i rasmassene i det røde området. Rundt klokken 14.30 ble én person funnet død i skredområdet. Det varslet politiet like over klokken 15.

Den omkomne er ikke identifisert, men politiet opplyser at det sannsynligvis er en av personene på listen. Politiet sier til VG at personen nå blir obdusert og at de håper på svar lørdag.

Arbeidet på bakken avsluttet for i dag

Klokken 17.30 opplyste politiet på en pressebreif at letemannskapene nå har avsluttet søket på bakken nede i rasområdet for i dag. Søket gjenopptas lørdag morgen.

– Vi kan ikke fortsette den type aktivitet i mørket, sa innsatsleder Roger Petersen.

Letearbeidet vil fortsette fra luften utover kvelden med drone og varmesøkende kameraer. Nødetatene sier at de fortsatt har håp om å finne overlevende.

– Vi forbereder oss på oppstart i morgen tidlig i det samme området. Så fort lyset kommer skal vi starte opp, sa Petersen.

Fremdeles er ni personer savnet.

Bistand fra svenske eksperter

Letemannskaper ble fredag formiddag sendt inn ved hjelp av styrofoam-plater som er lagt ned som dominobrikker på gjørmen nede i rasområdet, ifølge NTB.

Svenske eksperter og norske hundeførere gikk inn i området som regnes som det sikreste. Ifølge innsatsleder Geir Søndrål i brannvesenet har rundt 30 redningsarbeidere har vært nede i rasområdet fredag.

Forsvaret har bidratt med et kjøretøy som kalles «brolegger». Den gir mulighet til å komme seg inn i ett av husene. Den er foreløpig ikke blitt tatt i bruk fordi den regnes som for tung for det aktuelle området i skredet hvor det nå søkes i.

Planen var i dag å gå inn i ett til to hus, der konstruksjonen skal være noenlunde intakt. Innsatsleder Søndrål opplyser at brannvesenet vurderer å utvide søksområdet lørdag for å kunne ta seg inn i flere bygg.

Støtte fra Solberg

Statsminister Erna Solberg kom fredag ettermiddag med en uttalelse.

– Mine tanker går til de som har mistet en de hadde kjær, sier statsministeren til NTB.

– Redningsoperasjonen pågår fremdeles, og jeg tenker også på alle de som lever med usikkerhet om hvordan det går med dem som er savnet, sier hun.

Disse styrofoam-platene brukes til å få letemannskaper inn i skredområdet. Her jobber norske hundeførere, svenske spesialister og et støtteaparat.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyste at det har gått flere mindre ras i rasområdet natt til 1. nyttårsdag.

Det er ikke er fare for nye skred, opplyste NVE like før klokken 13. Ifølge NRK regner de imidlertid med at flere hus langs skredkanten kommer til å velte ut de nærmeste dagene.

– Kvikkleireskredet i Ask i Gjerdrum er helt unikt, så det er ingen grunn til å tro at dette er noe som vil oppstå andre steder, sier regionsjef Toril Hofshagen i NVE, ifølge NTB.

Men området er fortsatt ustabilt. NVE ber folk på Romerike om å melde inn endringer i terrenget.

En såkalt brolegger fra Forsvaret klargjøres til bruk i letearbeidet som fredag fortsetter etter at et større jord- og leirskred gikk i Ask onsdag. Flere boliger er tatt av raset, flere hundre skal være evakuert og flere er sendt til sykehus.

Felles norsksvensk aksjon

Åtte personer fra det svenske USAR-teamet er på plass i Gjerdrum og skal delta i den planlagte bakkeoperasjonen sammen med norsk redningspersonell.

Den svenske styrken har spesialkompetanse på redning og søk i befolkede områder.

Både brann, helse- og politipersonell skal delta i aksjonen.

Politiet vurderer også å sende inn personell i området hengende fra helikoptre, slik det er gjort onsdag og torsdag.

Det ble ikke gjort nye funn natt til fredag. Søket natt til 1. nyttårsdag har foregått med droner.

Forsvaret bidrar i dag med brolegger.

Bergens Tidende har snakket med familien til Rasa Lasinskiene, som var ute og luftet hunden da skredet gikk. Mannen snakket med henne på telefonen, men forbindelsen ble plutselig brutt. Siden har ingen hørt fra kvinnen.

Redningstjeneste på vei ut på oppdrag torsdag kveld fra sentrum i Ask i Gjerdrum.
Les også

Slik var de dramatiske timene: «Bare et stort hull i bakken.» «Har takplater og kabler over seg.»

Har du tips eller bilder fra stedet? Ring oss på 02286 eller sendt mail til 2286@aftenposten.no

Les også

 1. Når bakken raser bort under folk

Les mer om

 1. Skredkatastrofen i Gjerdrum
 2. Gjerdrum