Norge

Nordmann siktet for overgrep i Gambia to år på rad

Den norske 45-åringen ble pågrepet i dette huset i Gambia i desember i fjor. Da hadde han seks små gutter i sengen.

Gambisk politi hevder den norske 45-åringen forgrep seg mot seks smågutter både vinteren 2009 og 2010.

  • Svend Ole Kvilesjø

Det viser den foreløpige siktelsen, etter det Aftenposten.no erfarer.

Nordmannen, som opprinnelig er fra Telemark, ble pågrepet i sitt eget hus i kystlandsbyen Brufut i Gambia i julen i fjor, etter en bekymringsmelding fra norsk politi. Mannen har hatt langtidsopphold i det vestafrikanske landet de siste tre-fire vintersesongene.

Han er siktet for alvorlige seksuelle overgrep mot seks smågutter, i alderen tre til 10 år, samt produksjon av barnepornografi. Gambisk politi hevder overgrepene skjedde både i 2009 og 2010, og at bilder og videomateriale som de beslagla i mannens bolig, underbygger dette.

Les også:

Les også

- De sier bare at vennen min har gjort noe slemt mot barna våre

Politiet i Oslo har fått sterk kritikk for at de ikke klarte å finne nordmannen, etter at han ble anmeldt for overgrep mot en mindreårig gutt i begynnelsen av september i fjor. Mannen, som tidligere er dømt og har sonet to fengselstraffer for overgrep mot barn i Norge, skal ha bodd i to forskjellige campingvogner mens han har oppholdt seg her hjemme de siste årene.

Etterforskningen gjenopptatt

Mannens forsvarer, advokat Sheriff Marie Tambadou , sa til Aftenposten.no for to uker siden at politiet hadde avsluttet etterforskningen og at saken var oversendt statsadvokaten.

Etter det Aftenposten.no erfarer har gambisk politi gjenopptatt etterforskningen, på eget initiativ.

Det skjedde etter at de gjennomgikk den medisinske rapporten fra Royal Victoria Teaching Hospital (RVTH), sykehuset der alle guttene har vært innlagt. De seks guttene ble fraktet til sykehuset samme kveld som nordmannen ble pågrepet, og holdt adskilt fra sine foreldre i en lang periode.

Siktelsen kan bli utvidet — igjen

Siktelsen mot mannen, som allerede er blitt utvidet fra tre til fire punker, kan nå bli utvidet igjen, på grunn av alvorligheten i overgrepene, etter det Aftenposten erfarer.

Mannen risikerer inntil 14 års fengsel i Gambia om han blir dømt etter den nåværende siktelsen.

Forsvarsadvokat Tambadou har ikke vært tilgjengelig for kommentarer den siste uken.

Nordmannens to forsvarere, Sigurd Klomsæt og Sheriff Marie Tambadou, utenfor fengselet i Banjul 5. januar. (FOTO: SVEND OLE KVILESJØ)

— Reiser ned igjen, uansett

Advokat Sigurd Klomsæt, 45-åringens forsvarer siden 2002, representerer mannen i to pågående straffesaker i Oslo.

— Denne informasjonen fra Gambia er ukjent for meg. Jeg har dessverre ikke så hyppig og god kontakt med den gambiske forsvarsadvokaten, som jeg ønsker. Men dette understreker igjen hvor alvorlig saken er for min klient, sier Klomsæt til Aftenposten.no.

I begynnelsen av januar besøkte han nordmannen i fengselet i Gambia. I forrige uke fikk han blankt avslag på søknaden til Fylkesmannen i Oslo- og Akershus, om å få dekket kostnadene ved en ny reise til Gambia, for å bistå sin klient.

Fylkesmannen begrunnet avslaget med at de ikke kan se at utgiftene til en ny Gambia-reise er nødvendig.

- Jeg kommer til å reise ned igjen, uansett om jeg får kostnadsdekning eller ei, fastslår Klomsæt.

Må gi klarsignal

Saken mot nordmannen kommer ikke opp for domstolen, Bundung Magistrates Court, før den er ferdig etterforsket - og statsadvokaten har gitt klarsignal.

Fortsatt sitter 45-åringen i varetekt i det beryktede Mile II-fengselet, rett utenfor hovedstaden Banjul. (FOTO: AFTENPOSTEN)