Aktor mener Bertheussen kvittet seg med printer for å fjerne bevis

Aktor mener at Laila Anita Bertheussen kjøpte en egen printer for at bokstaver som ble klippet ut til trusselbrev ikke kunne kobles til henne.

Brevet til ekteparet Tybring-Gjedde inneholdt bokstaver som skal være klippet ut av en artikkel fra Morgenbladet.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) var samfunnssikkerhetsminister da hun og hennes ektemann Christian Tybring-Gjedde (Frp), som er stortingsrepresentant, mottok et trusselbrev i begynnelsen av februar i fjor.

«Jeg må bare le av dem Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene Når de sier at de redde, må jeg bare le Vi ses 26 02 kl. 20 Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller i et hyggelig samfunn?», sto det i brevet.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde var samfunnssikkerhetsminister da hun fikk trusselbrevet. Her sammen med sin bistandsadvokat Hermann Skard i Oslo tingrett.

Brevet ble sett i sammenheng med at forestillingen Ways of Seeing skulle settes opp på nytt 26. februar i fjor.

Påtalemyndigheten mener at det var Laila Anita Bertheussen som sendte brevet. Bertheussen har hele tiden nektet for det og alle andre poster i tiltalen.

Tirsdag klokken 12 var 55-åringen igjen i vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett. Denne gangen skal aktoratet spørre henne om brevet til ekteparet Tybring-Gjedde. Det ble også sendt et lignende brev til Bertheussen og Wara omtrent samtidig. Dette brevet var også et tema i retten tirsdag.

Samme type frimerker funnet hos Bertheussen

– Har du hatt noe befatning med å lage eller sende disse brevene? innledet dommer Yngvild Thue

– Nei, svarte Bertheussen kontant.

Aktor Marit Formo tok da frem begge brevene som er ganske like og spurte Bertheussen om hun har tilgang til slikt papir. Bertheussen svarte da at de har mye papir i den størrelsen hjemme.

Formo leste da fra en Kripos-rapport der det står at papir som ble funnet på bopel hos Bertheussen, er sannsynligvis samme type papir som ble brukt i brevene.

Deretter gikk aktor videre til frimerker som ble brukt til å sende de to brevene. Det ble tilsammen brukt fire frimerker av samme type.

Frimerker av denne typen ble funnet på flere brev som er aktuelle i saken. Det ble funnet slike ubrukte frimerker hos paret Wara / Bertheussen.

Hjemme hos Bertheussen ble det funnet et frimerkehefte med samme type frimerker som ble satt på brevene. I dette heftet manglet fire frimerker.

Her er frimerkeheftet som ble funnet på boligen til Wara og Bertheussen. Det manglet fire frimerker.

Kripos skriver i en rapport at frimerkene på brevene etter all sannsynlighet kommer fra frimerkeheftet i boligen til Bertheussen og Wara. Det sier de fordi Kripos fant tilsvarende registeravvik og kutting på frimerker i heftet som det var på frimerker på brevene.

Selv mener Bertheussen at det er veldig vanlige frimerker som ble solgt flere steder på det tidsrommet.

Forsvarer John Christian Elden sier til Aftenposten at det ble solgt over 200.000 slike frimerker den aktuelle uken.

– Det er Norges mest solgte frimerke. I denne saken er det blitt brukt flere slike frimerker enn det som er borte fra heftet. Ja, det er et indisium, men ikke det sterkeste, sier Elden.

Hadde flere printere i boligen

Litt senere i utspørringen kom det frem at Bertheussen vurderte å dra på en nyoppsetting av Ways of Seeing. Aktor Frederik Ranke spurte da om hvorfor hun ønsket det når hun ikke ønsket oppmerksomhet rundt seg selv.

– Hvis vi skulle ha gått på teateret, så var planen at vi skulle kle oss ut, svarte Bertheussen.

Aktoratet spør nå om alle printere i familiens bolig. Bertheussen hadde i tillegg til vanlige printere, blant annet tre etikettprintere og bildeprintere.

– Det som er interessant i denne saken, er hvilken printer du brukte i januar 2019. Brukte du noen andre printere i januar 2019? spurte aktor Formo.

– Det husker jeg ikke.

Aktor leste da opp fra et politiavhør der det kommer frem at Bertheussen svarte nei på at hun hadde andre printere enn det politiet hadde oversikt over etter pågripelsen.

– Du gjentar flere ganger i avhøret at du ikke har andre nye printere og ikke har brukt andre nye printere. Opprettholder du denne forklaringen?

Bertheussen var ikke så sikker på det i retten, men kunne fortelle at familien kjøpte en ny printer ved juletider i 2018.

– Jeg tror ikke den ble brukt. Jeg prøvde å koble det til, men fikk det ikke til.

Aktor spurte flere ganger om hvorfor hun vil ikke la seg avhøre. Dette med tanke på at aktor ikke fikk spurt henne tidligere om printeren som ble kjøpt vinteren 2018/19.

– Jeg mente at jeg allerede hadde sagt så mye. Det var jeg som var fornærmet i saken og var veldig utbrent, svarte Bertheussen.

– Kan det hende at du kjøpte en printer i januar 2019 og brukte den til å skrive ut avisartikler som ble brukt i trusselbrevene og kvittet deg med printeren, spurte aktor Ranke.

Bertheussen svarte da at hun ikke hadde gjort det.

Aktoratet viste da til at Bertheussen hadde i den aktuelle perioden søkt etter printere på nettsidene til flere butikker.

Aktor fant da frem kopi av en kvittering fra Clas Ohlson på Sandvika storsenter en januarkveld i 2019. Kvitteringen viste at noen hadde betalt kontant for en printer klokken 20.42. Kortet til Bertheussen ble brukt på samme kjøpesenter i samme tidsperiode. Selv husker hun ikke om hun kan ha kjøpt en printer og betalt kontant for den.

Søkte etter «brannbombe»

29. januar søkte Bertheussen på ordene «brannbombe», «Brannbombe», «brannstiftelse» og «brannpåsittelse» fra sin mobiltelefon. Aktor Formo lurte på hvorfor hun hadde gjort det. Bertheussen svarte da at det skjedde på grunn av at noen hadde tent på familiens søppeldunk noen dager i forveien.

Deretter kunne aktor fortelle at 29. januar i fjor ble det koblet en ny printer på PC-en til Bertheussen. På formiddagen ble artikkelen fra Morgenbladet, «Jeg må bare le av dem», åpnet på Bertheussens PC. Deretter ble det foretatt en utskrift fra hennes PC.

Aktor mener at det var bokstaver fra denne artikkelen som ble brukt i trusselbrevene. Aktor kunne også fortelle at det ble foretatt tre utskrivninger sekunder etter at Bertheussen hadde åpnet artikkelen i Morgenbladet. Alt i alt ble det printet ut fire ganger fra Bertheussens PC den formiddagen. Selv mener hun at det kan ha vært kartskisser hun skrev ut.

Aktor har ikke noe bevis på hva som faktisk ble skrevet ut.

Aktor mener at det var bokstaver fra denne artikkelen som ble brukt i trusselbrevene.

Aktor mener at det var bokstaver fra denne artikkelen som ble brukt i trusselbrevene. Aktor kunne også fortelle at det ble foretatt tre utskrivninger sekunder etter at Bertheussen hadde åpnet artikkelen i Morgenbladet. Alt i alt ble det printet ut fire ganger fra Bertheussens PC den formiddagen.

Bertheussen søkte på formiddagen også etter gratis tekstbehandlingsprogrammer.

Bertheussen søkte også etter adressen der ekteparet Tybring Gjedde bodde i.

Bertheussen hadde i retten ingen god forklaring på hvorfor hun søkte på gaten der Tybring-Gjedde bodde.

– Den ene datteren hadde en venninne som bodde i samme gate. Jeg lurer på om det kan være årsaken.

Aktor: Kvittet seg med printer

Den nye printeren var koblet til Bertheussens PC klokken 10.20 29. januar. Printeren ble koblet fra klokken 12.23. Det har undersøkelser fra politiet vist.

– Har du noe forklaring på det?

– Nei.

Aktor viste da bilder fra overvåkingskamera som viste at Bertheussen la ting i bilen sin. Det var i hovedsak søppel som hun skulle kaste. I en veske hadde hun en svart gjenstand som var delvis synlig på bildene. Aktor mener at den svarte gjenstanden er den aktuelle printeren. En teori er at hun kastet den aktuelle printeren sammen med annet søppel den dagen.

Selv mener Bertheussen at hun aldri har klart å få printeren som paret fikk noen uker tidligere til å fungere. Om den svarte gjenstanden sier hun at hun ikke husker hva det var.

Aktors teori er at Bertheussen printet ut tre-fire eksemplarer av intervjuet i Morgenbladet og brukte utskriftene til å lage trusselbrevene.

– Vi mener at hun brukt en helt ny printer som ble koblet til den dagen. Etter at hun skrev ut saken fra Morgenbladet, så kvittet hun seg med den. Det ble solgt en printer av samme type i Sandvika storsenter 12 minutter før Bertheussen betalte med kort i en annen butikk på senteret, sier aktor Ranke til Aftenposten.

Datteren forklarte seg fra London

Den yngste datteren til Bertheussen, som er i 20-årene, var i stuen med sin daværende kjæreste da det begynte å brenne i søppeldunken til familien i januar 2019. Datteren bor for tiden i London og ble via videolink avhørt om den dagen det brant.

Bertheussen var på kjøkkenet da en jente ringte på døren for å fortelle om brannen.

– Så du at moren din var på kjøkkenet? spurte aktor Thomas Blom.

– Jeg kunne ikke se på henne fordi vi så på TV som var i andre retning.

Datteren kunne ikke huske at hun hadde hørt noe snakk om Ways of Seeing hjemme.

Forsvarer John Christian Elden lurte på om datteren hadde hørt noen lyder på bevegelse i boligen. Det med tanke på at datterens daværende kjæreste har sagt at det knirket i trappene. Datteren svarte da at hun ikke hadde hørt noen lyder.