Norge

Frp sier nei til gigantisk karbonfangstprosjekt

Frp vil ikke støtte regjeringens milliardprosjekt for fangst og lagring av CO2. Det setter planene i spill.

Frp-leder Siv Jensen bekrefter at Frps stortingsgruppe sier nei.
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef
 • NTB

– Da regjeringen la fram prosjektet den 21. september var vi fra Frps side tydelige på at denne typen prosjekter har stor risiko ved seg. Med Stoltenberg-regjeringens mislykkede forsøk på månelanding ved Mongstad friskt i minne, har hovedfokuset for Frp hele veien vært å sikre oss at vi ikke sløser med skattebetalernes penger, sier Frps partileder Siv Jensen.

Det var NRK som først meldte om nyheten.

Med «månelandingen» viser Siv Jensen til prosjektet som skulle gi CO2-fangst på Mongstad og Kårstø. Daværende statsminister Jens Stoltenberg omtale prosjektene som «en månelanding». Det ble brukt milliarder, men det ble aldri lagret eller renset CO2.

Vil koste opp mot 25 milliarder

Prosjektet«Langskip» ble presentert av olje- og energiminister Tina Bru på mandag, og omtales som det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne.

Planen er å fange CO2 fra Norcems sementfabrikk i Brevik i Porsgrunn. Derfra skal flytende CO2 fraktes med skip til en mottaksterminal i Øygarden, for så å pumpes gjennom rør til et lager under havbunnen på norsk sokkel.

Norcems sementfabrikk i Brevik.

Fangstanlegget vil koste staten 3,8 milliarder kroner i investeringer I tillegg må staten investere 10,4 milliarder kroner i løsningen for transport og lagring.

Ap vil ikke sikre flertall

Regjeringen har også sagt at de kan være med å finansiere et tilsvarende prosjekt på Klemetsrud i Oslo.

Blir dette bygd ut, vil prosjektet få en total kostnad på 25,1 milliarder kroner, ifølge regjeringens anslag. Det inkluderer ti års drift. Av dette skal staten etter planen dekke 16,8 milliarder kroner.

SV, Ap og MDG har alle varslet at de vil kjempe for at staten finansierer begge fangstanleggene. Men Ap vil likevel ikke sikre flertall for prosjektet.

– Vi er kategorisk for, og det kommer vi til å være veldig tydelige på i vårt alternative budsjett. Men vi er ikke regjeringens budsjettpartner. Det er det Frp som er, sier miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide til NTB.

Reaksjoner fra NHO og LO

Både NHO og LO-forbundet Industri Energi reagerer på Frps nei.

Les også

Til Månen med vikingskip

– Karbonfangst og -lagring er en satsing med stort eksportpotensial, og noe både industrien og fagbevegelsen har jobbet for i årevis. Prosjektet sikrer og skaper jobber og grunnlag for ny virksomhet. Vi håper Frp som et viktig industriparti ser dette når statsbudsjettforhandlingene starter, sier Mari Sundli Tveit, politikkdirektør i NHO.

– Ikke i min villeste fantasi hadde jeg trodd Fremskrittspartiet ville gå inn for å sabotere et av norsk industrihistories viktigste prosjekter, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Han sier de har hatt inntrykk av at dette er et prosjekt også Frp ivret for å få til da de satt i regjering.

– Jeg vil strekke ut en hånd til Fremskrittspartiet og komme i dialog om hvordan vi kan få berget dette prosjektet, som er så enormt viktig for norsk industri, fortsetter han.

Les også

 1. Regjeringen vil realisere karbonfangst- og lagring ved Norcems sementfabrikk i Brevik

 2. Regjeringen vil sette i gang CO2-fangst. Oslo faller utenfor og er skuffet.

 3. Bru forsvarer regjeringens CO₂-prosjekt: – Merkelig kritikk

Les mer om

 1. CO2
 2. Klima
 3. Karbonfangst
 4. Siv Jensen