Venter normal flytrafikk fra torsdag

Askeskyen fra Island minker betraktelig. Ny aske vil neppe nå frem til Norge og Europa, opplyser islandske meteorologer til NTB.

¿ Den askeskyen som nå kommer fra Island vil ikke nå høyere enn 12.000-15.000 fot, sier vakthavende meteorolog Oli Arnason.

Flykrisen etter vulkanutbruddet på Island ser ut til å gå mot slutten. Strømmen av aske fra utbruddet når ikke lenger frem til Norge og flytrafikken ventes å gå som normalt fra torsdag.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varslet mandag ettermiddag at

Les også

Håper på mer fleksibelt regelverk

, etter at askeskyen fra vulkanen Eyjafjallajökull har satt norsk og europeisk flytrafikk ut av spill de siste fem dagene.

Askeskyene når ikke Norge

Men allerede mandag kveld kom nyheter som gjør at regjeringen trolig kan avblåse kriseberedskapen.

I 20-tiden varslet Vedurstofa Islands (det islandske meteorologiske instituttet) at Eyjafjallajökull ikke lenger produserer askeskyer som er i stand til å nå Norge og resten av kontinentet.

– Det spruter lava fra vulkanen, men vanntilførselen til vulkanen har gått drastisk ned, så det blir ikke lenger produsert like mye aske som før. Askeskyen som nå kommer fra Island vil ikke nå høyere enn 12.000 til 15.000 fot, noe som gjør at den ikke vil nå helt frem til Norge, opplyste vakthavende meteorolog Oli Arnason til NTB mandag kveld.

Gammel aske

Arnason sier det nå spruter lava fra vulkanen og at det er lite trolig at den kommer til å produsere tilsvarende askeskyer som har lammet flytrafikken i Norge og resten av Europa siden torsdag forrige uke.

Han sier asken som nå ligger over norsk og europeisk luftrom er gammel aske, som vil forsvinne i løpet av to til tre dager.

Normalt fra torsdag

Kort tid etter varslet den europeiske flykontrollen Eurocontrol at flytrafikken i Europa ventes å gå som normalt igjen torsdag. Avinor meldte like etter at de holder åpent størstedelen av det norske luftrommet inntil videre, bortsett fra trafikken til enkelte oljeinstallasjoner i Nordsjøen.

Avinor oppfordrer passasjerer om å ta kontakt med sitt flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om avganger. Fortsatt vil trafikken bli prioritert etter viktighetsgrad, slik at man ikke kan garantere at alle avganger vil gå som normalt.

Dermed kan flybransjen, som har tapt rundt 250 millioner dollar dagen siden sist torsdag, endelig trekke et lettelsens sukk.

Tidligere mandag fikk flynæringen presset gjennom et lette i flyrestriksjonene i Europa. Avgjørelsen ble tatt under en videokonferanse mellom EUs transportministre, hvor også samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) deltok.

Ønsker krisepakke

Flere flyselskaper og Den internasjonale organisasjonen for lufttransport (IATA) har kritisert myndighetenes håndtering av krisen, og har hevdet at flyrestriksjonene har vært unødvendig strenge.

Permitteringsvarsler og frykt for konkurser har preget luftfartsnæringen og tilstøtende bransjer.

I Norge krevde Flygerforbundet og NHO Luftfart mandag at staten måtte hjelpe de kriserammede flyselskapene økonomisk. Næringsminister Trond Giske (Ap) sier Norge vil avvente hva EU gjør før de tar noen avgjørelse om støtte til de mest rammede næringene.