Norge

- Drapssiktet følte seg truet og ringte politiet

Den 49 år gamle mannen som er siktet for drap i Ytre Enebakk i Akershus, ringt politiet en time før drapet og fortalte at han følte seg truet.

  • Elisabeth Rodum

En 49 år gammel mann er siktet for forsettlig drap i Ytre Enebakk søndag. En time før han skal ha skutt og drept mannen som kom til huset, ringte han politiet og fortalte at han hadde mottatt trusler over telefon.

— Han ringte politiet første gang klokken 12 og sa han hadde mottatt trusler. Klokken 13.12 fikk vi melding om at en mann var skutt. Identiteten til den drepte er foreløpig ikke fastslått, men trolig er det en norsk mann på 37 år, sier politiadvokat Knut Inge Stavang til Aftenposten.no.

- Hvilken relasjon hadde 49-åringen til den drepte?

— Vi vet ikke om det var noen relasjon mellom de to. Så vidt vi vet var det en ukjent person som hadde truet mannen, sier Stavang.

- Hva gjorde politiet i tidsrommet mellom den første telefonen og til meldingen om drapet kom en drøy time senere?

— Da ble det foretatt undersøkelser mot hvem det kunne være som hadde ringt inn truslene, og en vurdering av meldingen vi fikk inn, svarer Stavang.

- Er det noe politiet kunne ha gjort annerledes?

— Det er alltid lett å være etterpåklok, men dette er noe vi vil ta opp til evaluering.

Siktet for trusler

Les også

Mann skutt og drept i Follo

i forbindelse med drapet i Ytre-Enebakk. En litauisk statsborger som kom til huset sammen med drapsofferet, er pågrepet og siktet for trusler.— En 21-årig litauer er pågrepet. Han er siktet for trusler mot 49-åringen, sier politiadvokat Knut Inge Stavang, som ikke vil gå nærmere inn på grunnlaget for siktelsen.

- Hvilken tilknytning har litaueren til Norge?

— Vi kjenner veldig lite til dette, og det er noe av det vi nå skal undersøke nærmere. Men så langt er vi ikke komme ennå, sier Stavang.

Både den omkomne og den angivelige drapsmannen skal være norske statsborgere.

Flere skudd

Drapet skal ha skjedd utenfor et hus på en avsidsliggende skogsvei. Den drapssiktede, som befant seg i huset, skal ha avfyrt flere skudd med en rifle mot en bil. Politiet har beslaglagt en rifle som de mener er drapsvåpenet.

Da politiet kom til stedet fant de mannen død på bakken ved siden av bilen.

– Ambulansemannskapene bekreftet ham død på stedet da vi kom fram etter en halvtime. To personer ble pågrepet. En av disse satt i bilen og ventet. Pågripelsene skjedde uten dramatikk, sier operasjonsleder Anders Oksvold i Follo politidistrikt til NTB.

Barn i huset

En kvinne og hennes to barn, som er i alderen 10-18 år, befant seg i huset under hendelsen. De får søndag kveld oppfølging av krisepersonell.

– Barna er tatt hånd om av barnevernsvakta, og vil bli fulgt opp der. Kvinnen skal avhøres som vitne, sier Oksvold til NTB. Ifølge Stavang dreier det seg om den siktede 49-åringens barn.

Politiet vet ikke om barna var direkte vitner til hendelsen.

Follo-politiet fikk hjelp av Oslo-politiet i aksjonen, og minst ett helikopter deltok i jakten på gjerningsmannen. Kripos er koblet inn for å foreta de tekniske undersøkelsene på åstedet.

Les også

  1. Mann skutt og drept i Follo

En person er skutt og drept i Ytre Enebakk. Politiet har pågrepet en person.
Innsatsleder Ronny Samuelsen ved Follo Politidistrikt.
Kulehullet i den litauskregistrerte golfen.