Norge

Brukte dobbelt så lang tid på kjøreturen med tøyremser

Laila Anita Bertheussen var på kjøretur med parets bil da det ble feset tøyremser på den. Aktor mener at hun stoppet bilen og gjorde det selv. Derfor tok turen lengre tid enn det som er vanlig.

Marit Formo i sal 250 i Oslo tingrett onsdag formiddag.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

11. februar i fjor ble det festet tøyremser med bensinflasker bak bilen til Wara og Bertheussen. Ifølge tiltalen var det Bertheussen som sto bak dette. Hun kjørte bilen den kvelden og stoppet flere steder før hum kom hjem.

Gjennomgang av omfattende videoovervåking fra kjøreturen fra Røa til Smestad og videre til Ullern viser at ingen var i nærheten av bilen. Det var heller ikke tøyremser på bilen, har overvåkingskameraer vist.

Det betyr at tøyremsene ble satt på under siste del av turen, der det ikke var særlig mange kameraer.

Fra 7-Eleven på Ullern til boligen på Røa brukte Bertheussen dobbelt så lang tid som det som ifølge aktor er normal tidsbruk for turen. Hun brukte åtte minutter på denne strekningen.

Også helseappen viser bevegelser på telefonen under kjøreturens siste etappe. Siste bevegelse ble registrert cirka ett minutt før hun ankom boligen. Bertheussen kjørte da innom Lysejordet skole, som ikke ligger langt unna boligen. Formos teori er at hun da festet tøyremser på bilen.

Da Laila Anita Bertheussen ankom boligen på Røa ved 19-tiden på kvelden, oppdaget en politipatrulje tøyremser påbundet flere plastflasker inneholdende bensin bak på bilen.

Selv har 55-åringen forklart at hun nærmest står og kjører, noe som kan ha aktivert helseappen under kjøringen. Aktor mener at denne forklaringen er tilpasset, og at den først kom dagen etter at dette beviset ble lagt frem i retten.

Les også

Bertheussen: – Det eneste de eldgamle dommene sier om meg, er at jeg tilsto alt

Bertheussen har tidligere sagt i retten at hun kjørte innom skolen av gammel vane siden barna hennes hadde gått her.

Hun har også sagt at hun gikk ut av 7-Eleven og satt i bilen og kopet. Formo mener det er rart fordi hun tidligere har sagt at hun på grunn av sin helsetilstand har hatt problemer med lange kjøreturer.

I løpet av denne kjøreturen ble det festet tøyremser med plastflasker inneholdende bensin bak bilen som Laila Anita Bertheussen kjørte.

Under gjennomlesning av sitt avhør i august i fjor fortalte Bertheussen at hun stoppet mellom Smestad og Ullern for å kaste et pledd. Formo sier det er påfallende at Bertheussen ikke hadde forklart om det tidligere.

Dette stoppet førte til at hun også brukte lengre tid på turen mellom Smestad og Ullern.

Det har også kommet informasjon om denne turen i forsendelsene til Elden. Der påtar avsenderen ansvaret for å ha festet tøyremsen. Der kommer det også frem at avsenderen fulgte etter Bertheussen.

Formo mener at det er usannsynlig at det fantes en gruppe med kapasitet til det.

– Tiltalte hadde både tid og anledning til å feste dette på bilen. Både på strekningen fra Smestad til 7-Eleven og fra 7-Eleven til hjem brukte hun dobbelt så lang tid. Samtidig var helsedata i bruk. Vi kan utelukke at det er utenforstående personer som sto bak dette. Det er tiltalte selv som står bak dette, er Formos konklusjon.

Les også

Elden hevdet aktor feilaktig hadde hengt ut Bertheussen for brudd på karantenereglene

Kjedet seg mens bombegruppen jobbet på tomten

Sammen med et papir 2. mars i fjor lå det pulver i postkassen. På papiret sto det «JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE Frp HORA TURTE IKKE KOMME. VI VENTER PÅ DERE».

På grunn av pulveret tok politiet denne hendelsen på stort alvor. Innen kort tid var politiets bombegruppe på plass for å gjøre undersøkelser.

«Da må vi vente på bombegruppe eller hva de enn heter. Hvis jeg ikke rekker polet er det noen som ligger dårlig an», skrev Bertheussen i en melding til Ingvil Smines Tybring-Gjedde. De to skrev mange meldinger til hverandre i denne perioden.

Tor Mikkel Wara har tidligere fortalt at planen var å dra til kjøpesenteret CC Vest den lørdagen.

Mens politifolkene jobbet på tomten, skrev Bertheussen i en melding at det var kjedelig å være der. Aktor mener at det ikke er naturlig reaksjon når det skjer så mye dramatisk rundt en person.

Les også

Aktor har i all hast fått laget rapport om Bertheussens USA-tur

Den siste hendelsen

I forbindelse med bilbrannen natt til 10. mars, som er den siste hendelsen i tiltalen, ble det registrert fire utkoblinger av det ene kameraet som fungerte. Kameraet var koblet ut da bilen ble påtent den natten. Daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) var på fotballtur i England den helgen.

Formo mener det var Bertheussen som koblet ut kameraet.

– Det var bare tiltalte som var i boligen på det tidspunktet, og det er uomstridt at tiltalte visste hvordan man kobler ut kameraet.

Formo mener at utkoblingene av kameraet før brannen den natten var en test fra Bertheussens side.

Ni sekunder etter det andre kamerabruddet, ble inngangsdøren åpnet. Formo mener at også dette var en form for forberedelse til brannen. Formo mener at Bertheussen ønsket å se om det ble registrert noe på kameraet eller ikke.

Det fjerde bruddet kom klokken 01.25 og varte i seks minutter. Da kamerakontakt ble gjenopprettet, var det brann i bilen. Formo mener at Bertheussen hentet rødsprit i garasjen og tente på bilen da kameraet var koblet ut.

– Selektiv hukommelse

– Hun har svært selektiv hukommelse fra den natten. Det er en rekke forhold som tilsier at hun ikke forklarer seg sannferdig om den helgen og natten, sier Formo og viser til at det ikke var kamerabrudd tidligere i helgen.

Bertheussen hadde tidligere sagt at hun la seg ved midnatt, noe helseappen viser ikke stemmer.

Bertheussen har etter brannen fortalt politiet at hun så spor i snøen i hagen. Sporene gikk fra husveggen og mot hjørnet av tomten.

– Først 2. april kommer opplysninger om spor i snøen fra den tiltalte. Og det var først sist fredag at Wara kom med opplysninger om spor i snøen. Vi tror at han gjorde det fordi han er samboer med den tiltalte, sa Formo.

Selv sier Bertheussen at hun har fortalt om sporene til politiet før 2. april.

Formo har i prosedyren lagt vekk på at PST hadde to kameraer som dekket området utenfor boligen i Vækerøveien. Disse fanget ikke opp noen personer som gikk inn på tomten til Bertheussen/Wara. Overvåkingskameraet var også satt ut av drift da brannen startet, mens det var aktivitet på helseappen til Bertheussen.

Hundepatruljen som søkte på baksiden av boligen den natten, fant ingen relevante spor. Dette beviser ifølge Formo at det var Bertheussen om tente på bilen fire dager før hun ble pågrepet.

For å underbygge dette, viser Formo til innkjøp av rødsprit dagen før brannen. Også tennposer som ble brukt til å sette fyr på bilen, var av samme type som tennposer i boligen til 55-åringen.

Formo avsluttet sin del av prosedyren med å si at det er bevist utover enhver tvil at det er tiltalte som står bak alle forholdene. Hun la også vekt på at det er samme gjerningsperson bak forholdene.

Les mer om

  1. Trusler mot tidligere justisminister
  2. Tor Mikkel Wara
  3. Ingvil Smines Tybring-Gjedde