Tine vurderer øko-Biola

Men det har ingenting med at Mattilsynet vil stoppe bruken av Biola-navnet.

Tine lover å vurdere å lage en økologisk versjon av Biolaen.

— Det er noe vi vurderer på sikt, sier kommunikasjonssjef Lars Galtung i Tine på direkte spørsmål fra Aftenposten om Tine vurderer å produsere økologisk Biola.

Tine og Q-Meieriene får ikke lenger lov å bruke merkenavnene Biola og Bio-Q. Dette er Mattilsynets vedtak etter et EU-regelverk som ikke tillater «Bio» i andre produkter enn økologiske produkter. Begge meieriene har nå besluttet at de tar opp kampen mot Mattilsynet og kommer neste uke til å sende klage på Mattilsynets vedtak.

Både Oikos, fellesorganisasjonen for økologisk produksjon og forbruk, har tidligere foreslått at Tine bruker økologisk melk til produksjon av Biola.

På denne måten kan de slå to fluer i en smekk: Tine får brukt overskuddet av økologisk melk til et økologisk produkt samtidig som de oppfyller Mattilsynets vedtak og kan beholde merkenavnet Biola.

Gi oss økologisk Biola, Tine!
Sondre Båtstrand, talsperson for Miljøpartiet De Grønne

Blir dyrere

Tine mener imidlertid at dette er to helt adskilte saker.

Kommunikasjonssdirektør Lars Galtung i Tine. FOTO: TINE

— Derfor løser ikke økologisk melk i Biola utfordringen som både myndigheter, interesseorganisasjoner, leverandører, produsenter og dagligvarebutikkene har overfor forbrukernes oppfattelse og opplevd verdi av økologiske produkter, skriver Galtung i en e-post til Aftenposten.Han peker på at forbrukerne ønsker seg Biola på grunn av produktets helsemessige effekter til en konkurransedyktig pris.

Etter det Aftenposten kjenner til, vil en økologisk produsert Biola bli vesentlig dyrere. Ikke bare fordi den økologiske melken er dyrere, men også alle tilsetningsstoffene. Det betyr blant annet at bærene som setter smaken på det syrnede melkeproduktet må være økologisk. Dette er med på å gjøre produktet dyrere.

- Grip sjansen

— Tine ser ut til å velge den vanskelige veien i møte med kravet fra Mattilsynet om at Biola-produktene skal være økologiske, sier nestleder Geirmund Øglend.

— I produsentmiljøet hadde vi håpet at Tine grep denne sjansen og satset på markedsføring av sine økologiske produkter og på å gjøre Biola økologisk, sier nestleder i Oikos Geirmund Øglend.

FOTO: SCANPIX

Også Miljøpartiet De Grønne reagerer på Tines holdning: — Jeg synes Tine utviser en håpløst bakstreversk holdning. Det er synd og skam at selskapet kjemper mot en økologisk utvikling, sier Sondre Båtstrand, talsperson for Miljøpartiet De Grønne .

Han peker på at Tine selger kun 47 prosent av den økologisk produserte melken som økologisk.

— Den situasjonen undergraver satsingen på økologisk landbruk, og Tine har klaget over store tap knyttet til økologisk produksjon. Da er det komplett uforståelig at Tine ikke vil benytte mer av økomelken, sier han og oppforder Tine:

— Gi oss økologisk Biola, Tine!

Båtstrand har opprettet Facebook-gruppen «Gi oss økologisk Biola og Bio-Q» .