Frp ber Løberg vurdere å trekke seg

Lederen i Akershus Frp ber Liv Løberg vurdere å si fra seg sine verv i partiet etter avsløringene om dokumentfalsk.

- Når vi stiller oss til disposisjon til lokalvalg, fylkestingsvalg og stortingsvalg får vi alltid spørsmål om vi har rulleblad eller annen bakgrunn som gjør at vi ikke er egnet til å stå på partiets liste. Løberg har undertegnet på at hun ikke har det. Sånn sett føler vi oss litt lurt, sier fylkesleder i Akershus, Kari Kjønaas Kjos (bildet).

Mange i Frp er sjokkerte etter VGs avsløringer om at administrasjonssjef Liv Løberg (61) i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) har innrømmet å ha forfalsket studiebevis.

Løberg har hatt en rekke politiske verv i Fremskrittspartiet opp gjennom årene og er i dag Akershus Frps femte vara til Stortinget og sitter i lokallagsstyret i Vestby Frp, på fylkestinget i Akershus for partiet og i Vestby kommunestyre. Løberg var også partiets ordførerkandidat ved kommunevalget i 2007.

Anmeldes for dokumentfalsk: Liv Løberg. FOTO: VG

– Føler oss lurt

Nå vil Frp-ledelsen be Løberg om å vurdere å avslutte sin politiske karriere.

– Jeg har hatt en samtale med henne i kveld og bedt henne vurdere å trekke seg fra sine politiske verv, sier fylkesleder i Akershus, Kari Kjønaas Kjos, til Aftenposten.no fredag kveld.

– Kan det bli aktuelt for Frp å ekskludere Løberg fra partiet?

– Det har vi ikke vurdert ennå. Det er i så fall noe lokallag vanligvis kommer med forslag om. Jeg tror at dette har kommet så brått på alle at ingen har tenkt gjennom hva som er nødvendig. Men jeg vet ikke helt hva partiet vil gjøre.

Samtidig legger ikke fylkeslederen skjul på at Frp føler seg lurt.

– Når vi stiller oss til disposisjon til lokalvalg, fylkestingsvalg og stortingsvalg får vi alltid spørsmål om vi har rulleblad eller annen bakgrunn som gjør at vi ikke er egnet til å stå på partiets liste. Løberg har undertegnet på at hun ikke har det. Sånn sett føler vi oss lurt, sier fylkesleder i Akershus, Kari Kjønaas Kjos, til Aftenposten.no.

– Vi gransker ikke enhver som vil stille seg til disposisjon for Frp på alle bauger og kanter. Det er en tillitserklæring, og dette er også et brudd på tilliten overfor Frp, fortsetter Kjønaas Kjos.

– Rammer partiet

– Hva har disse avsløringene om Løbergs CV-juks å bety for Frps troverdighet?

– Dette er en tragisk enkelthendelse. Løberg har gjort noe som er helt uakseptabelt, og selv om dette har å gjøre med hennes yrkesliv, er det klart at det rammer partiet. Folk forventer at de som er politikere, enten det er lokalt eller på Stortinget, etterlever lover og regler .

Kjønaas Kjos vil ikke gå inn på hvorfor den tidligere helsetoppen, som sa opp stillingen sin med øyeblikkelig virkning torsdag, har forfalsket CV-en sin. Men fylkeslederen understreker at Løberg må stå for det hun har gjort.

Samtidig er Kjønaas Kjos opptatt av å støtte sin partikollega.

Vil også støtte Løberg

– Jeg sa til henne at jeg fortsatt er skuffet. Men jeg tror også at alle skjønner hvordan man har det står i en sånn situasjon. Hun har erkjent det hun har gjort, og har beklaget dette. Jeg vil forsikre meg om at hun overlever dette stormløpet. Selv om man gjør dumme ting trenger man å høre at man ikke står helt alene. Og hun har også fått fått gode skussmål, fra folk i partiet som betegner henne som en engasjert og godt likt person, sier Kari Kjønaas Kjos.

– Hvordan reagerer partimedlemmene på det som har skjedd?

– Det som er gjennomgående, er at alle er sjokkerte og overrasket. Vi hadde ingen anelse om dette, og har litt problemer med å forstå at det virkelig er sant.