Stoltenberg: - En påminnelse om at vi må være på vakt

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget uttalte seg om pågripelsen av tre personer mistenkt for terrorplaner, under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Les også:

Under en pressekonferanse holdt torsdag ettermiddag bekreftet justisminister Knut Storberget og statsminister Jens Stoltenberg at de begge har vært informert om utviklingen i saken mot de tre terrormistenkte.

Da justisminister Knut Storberget (Ap) i mai i år gjorde rede for den nasjonale trusselvurderingen i Norge, siktet han til gruppen som torsdag ble arrestert.

— I nasjonal trusselvurdering står det blant annet at myndighetene har kjennskap til enkelte miljøer i Norge som er inspirert av ekstrem islamisme, og som kan planlegge terroraktivitet, utdypet han.

— Norge er fortsatt et av verdens tryggeste land

- Jeg har fått forsikringer fra PST om at allmennheten ikke på noe tidspunkt har vært i fare. Norge er fortsatt et av verdens tryggeste land å bo i, sa justisminister Knut Storberget under pressekonferansen.

Statsminister Jens Stoltenberg gjentok under pressekonferansen PST-sjef Janne Kristiansens karakteristikk av saken som «svært alvorlig».

Dette viser oss at Norge ikke er fri fra å bli utsatt for trusler om, eller planlegging av, terror
Statsminister Jens Stoltenberg om pågripelsene av de tre terrormistenkte

— Jeg vil berømme Politiets Sikkerhetstjeneste for den jobben de har gjort. Det viktigste i dag er at det er pågrepet tre personer. Dette viser oss at Norge ikke er fri fra å bli utsatt for trusler om, eller planlegging av, terror, sa Stoltenberg.

Stoltenberg ville under pressekonferansen ikke spekulere i de terrormistenktes mulige motiver. På spørsmål om Afghanistan sa statsministeren:

- Vi er i Afghanistan for å bekjempe terror. Vi er der for å unngå at det blir et fristed for internasjonal terrorisme. Det var derfor vi gikk inn, sammen med våre allierte i NATO.

— Denne saken er en påminnelse om at vi må være på vakt, sa Stoltenberg videre.

Avbrøt alle ferier

Stoltenberg og Storberget måtte begge, i likhet med PST-sjef Janne Kristiansen, avbryte sine ferier i forbindelse med pågripelsene av de tre terrormistenkte mennene torsdag morgen.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) mener de tre pågrepne har tilknytning til al-Qaida, og saken settes i sammenheng med planlagte terroraksjoner i USA og England.

De tre terrormistenkte er:

  • En mann med norsk statsborgerskap (39), og uighursk bakgrunn (muslimsk minoritet i Kina). Mannen kom til Norge i 1999, og ble norsk statsborger i 2007. Les mer om uighurene:
  • En mann med irakisk statsborgerskap (37), som fikk innvilget opphold i Norge på humanitært grunnlag. Kom til Norge i 1999. 37-åringen ble pågrepet i Tyskland.
  • En mann med usbekisk statsborgerskap. Mannen kom til Norge som asylsøker i 2002, men fikk asylsøknaden avslått. Mannen har i dag permanent oppholdstillatelse på grunn av familiegjenforening.
    PST holder fortsatt kortene tett til brystet, og vil ikke fortelle hvor terrorhandlingene skal ha blitt planlagt utført.

Ifølge amerikanske kilder sitert av nyhetsbyrået AP, skal de tre mennene ha blitt overvåket i over et år.

AP skriver at de tre planla et angrep med . AP henviser til opplysninger fra tjenestemenn både i USA og Norge som ønsker å være anonyme, som forteller at de terrorsiktede forsøkte å bruke stoffet peroksid til å lage bomber.