Norge

Rekordtall for NSB

800.000 flere reiser i årets fire første måneder sammenlignet med 2015. Driftsinntekter på nesten fem milliarder. NSB presenterer rekordresultater samtidig som de kutter voldsomt internt for å møte konkurranse.

Jernbanemusikken spilte seg igjennom toget på spor 19 under den offisielle åpningen av NSBs nye togsett Flirt i 2012. Nå er 75 av 125 planlagte Flirt-tog tatt i bruk.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

1. juni er det varslet kutt i ledelse. I andre deler av NSB kuttes det også betydelig.

Et halvt år før anbudskonkurranse på jernbane er et faktum rigger NSB seg for å møte blant annet den kinesiske kjempen MTR.

  • «Halve» tog-Norge ut på anbud: NSB varsler kamp

Torsdag morgen legger NSB-sjef Geir Isaksen frem tall som viser at nordmenn foretok 23,1 millioner reiser med NSBs tog i årets første fire måneder. Det er 800.000 flere reiser enn i samme periode i fjor. Og antallet unike kunder er ca. 20.000 flere enn samme periode i fjor.

NSB-sjef Geir Isaksen.

Driftsinntektene for årets første fire måneder er på 4,995 milliarder kroner.

Ifølge Isaksen skyldes suksessen økt punktlighet og i stor grad de nye togsettene av typen Flirt. 75 av 125 planlagte kjøpte sett er tatt i bruk.

Kundene er også mer fornøyde: I vår ble kundetilfredsheten målt til 74 prosent; det beste noensinne.

Flere fornøyd med bussen

NSBs busser har nesten dobbelt så mange passasjerer som NSBs tog: For årets fire første måneder ble det foretatt 41 millioner reiser med buss, mot 23 millioner med tog. Og busspassasjerene er også klart mer tilfreds enn togpassasjerene: 80 prosent oppgir at de er fornøyde.

– Vi blir en rendyrket transportaktør med passasjertransport på tog og buss og gods på bane. I tillegg skal vi nå bygge opp en reiselivsvirksomhet, sier NSB-sjef Geir Isaksen til Aftenposten.

Les mer om

  1. Vy
  2. Tog