Norge

Gigant-innsjøer under tre kilometer Antarktis-is

Der kan være liv, men ingen vet hvilket.

Forsker Ted Scambos gjennomfører en av sine 80 tyngdekraftmålinger på isen over Recovery Lakes, innsjøene under isen i Antarktis. Foto: STEIN TRONSTAD/ NORSK POLARINSTITUTT

  • Ole Magnus Rapp

Les også:

De enorme ismengdene i Antarktis er svært viktige for hele klodens klima. Innsjøene kan inneholde hemmeligheter som forskerne nå prøver å finne svar på.

Innsjøene som nå undersøkes ligger i det norske kravområdet Dronning Maud Land, og den største av dem kan være mer enn ti ganger større enn Mjøsa.

De siste ukene har et team med norske og amerikanske forskere befunnet seg over innsjøene, ca. 800 kilometer nord for Sydpolen. Her har de brukt forskjellige type radarer i et forsøk på å kartlegge størrelsen på arealene med vann under den tykke iskappen.

Tre innsjøer

Innsjøene som har fått navnet Recovery Lakes ble oppdaget fra satellitt i 2006. Her så man strukturer på isen som tydet på vannrett underlag. En gruppe amerikanske forskere beskrev for to år siden de spesielle innsjøene i en artikkel i det vitenskaplige tidsskriftet Nature.

Aldri tidligere har forskere vært i området for å kartlegge størrelsen på innsjøene.

— Vi vet veldig lite om disse innsjøene, og deres størrelse er bare røft anslått. Årets undersøkelse viser at der er tre store innsjøer, ikke fire som vi først trodde. To av disse henger sammen, sier direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt. Han har i en rekke år ledet norsk Antarktis-forskning, og oppdagelsen av innsjøene under isen er noe av det som opptar forskerne mest.

Elver under is?

— Innsjøene ser ut til å ha en avrenning, og at det går elver fra dem mot havet. Dette vet vi foreløpig svært lite om, men det er oppdaget morener ved et utløp.

— Vi skal også forske videre på om disse innsjøene gjør at isen glir hurtigere mot havet, eller om åpent vann gjør at isen smelter fortere. Dette med endringene i isvolumet i Antarktis er svært viktig når vi skal forstå hva som skjer med de globale klimaendringene, sier Jan-Gunnar Winther.

Han utelukker heller ikke at det kan være liv under isen.

— Som regel inneholder vann en eller annen form for liv, men dette vet vi ingenting om, sier Winther som tror svaret på dette kan ligge langt frem i tid.

Lake Vostok

Russiske forskere har i flere år jobbet med å bore seg ned til en annen innsjø under Antarktis-isen, Lake Vostok. Denne er høyst sannsynlig verdens største innsjø under is, og boret har nå stanset bare noen titalls meter før vannet.

Blant internasjonale forskere har det pågått en omfattende debatt om det er riktig å bore seg ned i denne ukjente innsjøen. Kanskje vårt miljø kan forurense vannet som har vært isolert i flere millioner år.

Gruppen med amerikanske og norske forskere beveger seg nå nordover fra Recovery Lakes. Underveis borer de seg nesten 100 meter ned i isen for å ta prøver, og målet er å få bedre oversikt over fortidens klima og isvolumet.

De bruker også et ubemannet fly med radar for å få bedre bilder av isen, og for å kartlegge mulig bevegelse.

Forskergruppen startet fra Sydpolen ved årsskiftet, og kom frem til den norske forskningsstasjonen Troll 22. februar. Der ble de møtt av blant andre miljøvernminister Erik Solheim, som er på Antarktis-tur sammen med en gruppe av verdens miljøtopper.

Les mer om "minister-ekspedisjonen" her:

Les også

  1. Varmere hav gir mer snø i Antarktis

  2. - Kanskje vi kan endre ismassivet

  3. Klimaforskernes største skrekk

  4. Ministerekspedisjonen fremme i Antarktis

  5. Politikernes store sjanse

  6. «Ministerekspedisjon» trolig av gårde i kveld

  7. - Helomvending i USAs miljøpolitikk

  8. Ministrene stoppet av snøkaos i Antarktis

Les mer om

  1. Klima