Pendlerforeningen vil ha bilaksjon i Oslo

Hva skjer dersom alle pendlere setter seg i bilen én morgen? Det tenker Pendlerforeningen i Østfold og Follo å finne ut av.

Leder Willy Frantzen i Pendlerforeningen vil at samtlige pendlere i osloområdet skal ta i bruk bilen én dag i protest mot regjeringens labre samferdselsinnsats.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa redegjorde tirsdag for jernbanesituasjonen. Flere opposisjonspolitikere kritiserte statsråden for å

Les også

Kleppas togredegjørelse: - Visjonsløst

, noe leder Willy Frantzen i pendlerforeningen i Østfold og Follo er enig i.

— Denne redegjørelsen innebærer at det ikke vil bli gjort noe med situasjonen, og det får begeret til å flyte over, sier han til Aftenposten.no.

Frantzen er klar på at de nå vil aksjonere mot myndighetene dersom ingenting drastisk skjer den nærmeste tiden.

Folk er lei av å bli sittende med svarteper hver eneste dag, og nå er det tid for handling.
Kårstein Eidem Løvaas, leder i Vestfold-pendlerne.

Hva mener du om saken? Bli med i debatten her.

- Så fort som mulig

Planen er å oppfordre alle pendlere i østlandsområdet til å bruke bilen én dag slik at politikerne forstår at det må bevilges betydelige midler for å få orden på jernbanenettet.

- Vi vil gjennomføre denne aksjonen så fort som mulig, og definitivt en gang før sommeren. Kaoset som da oppstår vil signalisere at man ikke kan drive samferdselspolitikk på et husholdningsbudsjett, sier han.

Ifølge Frantzen er det i mangel på andre aksjonsformer de nå planlegger det drastiske tiltaket. Han peker på at det ikke nytter å stille seg opp med plakater utenfor Stortinget, og at myndighetene tross alt presset den siste tiden ikke vil ta et krafttak for å forbedre situasjonen.

— Togene er allerede stappfulle, og det er enorme forsinkelser. Hvordan kommer situasjonen til å bli i framtiden når det stadig kommer mer folk til Oslo-området, spør Frantzen.

Positiv til forslaget

Jan Riddervold i Mjøsen pendlerforening reagerte også sterkt på Kleppas redegjørelse i Stortinget. Han mener politikerne må få øynene opp og se hva de har stelt i stand.

- Vi har ikke diskutert denne aksjonsformen i foreningen, men jeg håper vi kan gjennomføre dette for å skape litt rabalder, sier han til Aftenposten.no.

Kårstein Eidem Løvaas i Vestfold-pendlerne opplyser at de allerede har diskutert aksjonen internt. Han mener alle aksjonsformer vil ramme en tredjepart, og at dette er synd.

- Man kommer likevel til et punkt der man må ta av seg hanskene og kjempe. Derfor kan det godt være vi blir med på denne aksjonen, sier han.

Løvaas er svært frustrert over situasjonen for pendlerne, og mener regjeringen etter snart fem år med makten har hatt mer enn god nok tid til å gjøre noe med alle problemene.

— Mange titalls tusen pendlere betaler for en tjeneste de ikke får, og refusjonsordningene er elendige. Folk er lei av å bli sittende med svarteper hver eneste dag, og nå er det tid for handling, sier han.

Samferdselsdepartementet opplyser at de ikke ønsker å kommentere aksjonen.

Vi vil gjennomføre denne aksjonen så fort som mulig, og definitivt en gang før sommeren.
Willy Frantzen, leder i pendlerforeningen i Østfold og Follo.