NOKAS-mistenkt siktet for Gullborgen-ranet

Seks av de syv som er siktet for Gullborgen-ranet i Oslo er varetektsfengslet.

Naboer hørte boring i bygget ved 23-tiden den aktuelle lørdagen i februar.

Les også:

Les også

Syv menn pågrepet for millionkupp

Torsdag ble syv menn arrestert etter innbruddet i Gullborgens hvelv i februar i år. De syv er nå siktet for grovt tyveri. Seks av de siktede ble varetektsfengslet i Oslo tingrett lørdag.

— Politiet fant tilstrekkelig grunnlag for å pågripe disse personene torsdag 25. mars, på bakgrunn av en langvarig og omfattende etterforskning, sier politioverbetjent John Roger Lund ved Seksjon for organisert kriminalitet.

Gjerningsmennene fikk med seg verdier for opp mot 40 millioner kroner, halvparten i form av diamanter, den andre i form av gull og gullkjeder.

- Venn av Schumann

VG skriver i dag at én av de siktede - en mann i 50-årene - har tette bånd til ransmiljøet i Oslo og er en nær venn av Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann.

50-åringen var tidlig mistenkt i forbindelse med NOKAS-ranet påsken 2004, men saken mot ham ble senere henlagt. Politiet mente at mannen forsynte NOKAS-ranerne med radiosendere som blokkerte politiets mobiltelefoner.

Tidligere dømt

Ifølge VG har mannen bred erfaring med overvåknings- og avlyttingutstyr. Han skal ha jobbet med sikkerhetsutstyr både i Norge og i utlandet. Han er tidligere dømt for import og salg av ulovlig overvåkingsutstyr.

50-åringens forsvarer sier til VG at han nekter enhver befatning med Gullborgen-ranet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tyvene brøt seg gjennom fem ståldører, før de slo seg gjennom en betongvegg inn i hvelvet. (FOTO: POLITIET)

Kjenninger av politiet

De syv som nå er siktet for ranet av Gullborgen ble pågrepet på flere adresser torsdag. Ifølge politiet skal pågripelsene ha forløpt uten dramatikk.

De siktede er norske og utenlandske statsborgere, men politiet vil ikke opplyse hvilke(t) opprinnelsesland det er snakk om. Flere av dem har tilknytning til Oslo-området.

— Dette er personer som politiet kjenner til fra tidligere forhold, men jeg kan ikke gå i detalj når det gjelder hva slags forhold dette er, sier Lund til Aftenposten.no.

Flere av de siktede er avhørt, men Lund, som er sjef for etterforskningsavdelingen i politiets seksjon for organisert kriminalitet, sier at mange avhør gjenstår.

— Vi utelukker heller ikke at det vil bli gjort flere pågripelser, sier Lund.

Artikkelen fortsetter under bildet.

(FOTO: Morten Holm / Scanpix)

Brøt seg gjennom fem dører

Millionkuppet hos Gullborgens hvelv i Oslo i februar var trolig svært godt planlagt.

Tyvene brøt seg gjennom fem ståldører, før de slo seg gjennom en betongvegg inn i hvelvet. Innbruddet bar preg av å ha blitt gjennomført med stor grad av profesjonelt utstyr.

Innbruddet ble mest sannsynlig fanget opp av overvåkningskameraer — men tyvene tok med seg også lokalets overvåkningsutstyr, inkludert bildene av selve forbrytelsen.

Politioverbetjent Lund bekrefter overfor Aftenposten.no at det er gjort beslag i saken, men vil ikke kommentere hvorvidt disse beslagene er del av utbyttet fra innbruddet.

— Vi har i etterforskningen av denne saken hatt to hovedmål: Det ene har vært å finne gjerningsmennene, og det andre har vært å finne og føre tilbake verdiene som ble stjålet. Så langt så har vi i alle fall gjort disse pågripelsene, så får vi ta den videre etterforskningen derfra, sier Lund.