Norge

Innfører ringsystemet i 13 kommuner i Bergen-regionen for å slå ned mutantutbrudd

Bergen og kommunene rundt opplever utbrudd både av den engelske varianten av koronaviruset og av den sørafrikanske varianten.

Mutantutbruddet i Vestland fører nå til omfattende tiltak mot koronasmitte. Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) sier han er svært bekymret for utbruddet med det sørafrikanske viruset.
 • Hilde Bjørhovde
  Hilde Bjørhovde
  Journalist

De forsterkede tiltakene gjelder fra 7. februar 2021 klokken 18.00 til og med 14. februar. Tiltakene iverksettes for at kommunene skal få oversikt over situasjonen.

Det er stor bekymring knyttet til utbrudd av det muterte viruset ved to byggeplasser i Bergen.

– Tiltakene er dramatiske og strenge og vedtatt for én uke. Dette er et hardt slag for å slå ned smitten tidlig. Vi vil ta knekken på dette før det eksploderer, sier byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap), på en pressekonferanse i Bergen søndag.

Kraftige tiltak i Bergen, Kvam og Ulvik

 • Det oppjusteres til rødt nivå i barnehage, barneskole og ungdomstrinn.
 • Det skal innføres digital undervisning på videregående skole, og det skal forberedes overgang til rødt nivå så snart smittesituasjonen tilsier det.
 • Universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter.
 • Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
 • Digitale arrangementer med maksimalt fem personer til stede, er tillatt.
 • Det er ikke tillatt å organisere idrettsaktivitet for voksne eller barn. Det samme gjelder fritidsaktiviteter som organiserte øvelser, trening og prøver for kor, korps og teater.
 • Påbud om hjemmekontor for alle som kan.
 • Alle butikker og varehus skal være stengt, med unntak for blant annet matbutikker, apotek, og vinmonopolet.
 • Disse butikkene er unntatt: Matbutikker, inkludert kiosker, helsekost og andre som i hovedsak selger matvarer. Utsalgssteder som i hovedsak selger dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr, apotek, bandasjister, optikere, Vinmonopolet, bensinstasjoner, salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon, lager - og grossistdelen i butikker som selger til håndverksvirksomhet og lignende.

Restauranter og treningssentre stenges

Ring 1-kommunene gjennomfører en omfattende nedstenging:

 • Tros- og livsynsshus, med unntak ved begravelser og bisettelser
 • Biblioteker
 • Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter
 • Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende
 • Museer
 • Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
 • Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs.

Tiltak også i ring 2-kommunene

I ti kommuner rundt Bergen blir det også iverksatt tiltak. Disse kommunen er Alver, Askøy, Bjørnafjorden, Eidfjord, Osterøy, Samnanger, Ullensvang, Vaksdal, Voss og Øygarden.

Her blir det innført:

 • Gult nivå i barnehager, barneskoler og ungdomsskoler.
 • Rødt nivå i videregående skoler.
 • Universiteter, høyskoler og fagskoler: All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.
 • Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter.
 • Forbud mot organisert idrettsaktivitet for voksne
 • Når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, ut over kortvarige passeringer til andre enn husstandsmedlemmer, skal det brukes munnbind.

De strenge tiltakene har bakgrunn i en uoversiktlig smittesituasjon av britisk og sørafrikansk mutert virus. Utbruddene er uavhengige av hverandre på to ulike byggeplasser i Bergen. Her er det potensial for massespredning, selv om antall smittetilfeller er lavt.

Situasjonen i Bergen er nå mer uoversiktlig enn tilfellet i Nordre Follo var, ifølge helsemyndighetene.

Alvorlig situasjon

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet sier at situasjonen er alvorlig og uoversiktlig. Han sier de strenge tiltakene i Bergen-regionen er viktig for hele landet for å hindre at de muterte variantene av koronavirus sprer seg. Han sier at det er lys i enden av tunnelen, ettersom stadig flere blir vaksinert. Nå gjelder det å holde virusmutasjonene i sjakk og hindre alvorlig sykdom og død.

– Vi ser nå at økende antall påvist smittede har enten den britiske eller den sørafrikanske mutanten. Det gir grunn til å reagere raskt før vi får økning i talte smittetall, sier medisinsk fagsjef i Bergen kommune, Trond Egil Hansen.

Hva er påbudt og forbudt, og hva er anbefalt? Få oversikten her.

– Vi må ha strengere tiltak i kommuner som er berørt av utbrudd av de mer smittsomme variantene av viruset, enn i resten av landet. Vi har fortsatt et mål om å slå ned og forsinke at disse mer smittsomme variantene sprer seg. Det har kommunene som var en del av utbruddet i Nordre Follo klart. Det tror jeg også Bergen og kommunene rundt vil klare, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Regjeringen kan beslutte hvilke tiltak som skal iverksettes i en kommune og omkringliggende kommuner når det er avgjørende å få satt i verk tiltak raskt og koordinert for å motvirke smittespredning.

Alle bør begrense sosial kontakt

Det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester i tillegg til de som allerede bor sammen. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand, kan man være flere, men man må likevel ikke være flere enn at man kan holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

Alle bør unngå unødvendige reiser.

Hva er ring 1 og ring 2? Les mer her om tiltaksnivå i ring 1-kommuner og ring 2-kommuner.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Bergen