621 tilfeller av britisk mutantvirus i Norge

Her er en oversikt over utbruddene.

De muterte virusvariantene skaper uro. Nå er det registrert utbrudd flere steder i landet. Her er en oversikt.

Det har stort sett vært en synkende smittetrend i Norge så langt i år. Men myndighetene frykter at virusmutasjonene skal forverre situasjonen.

– Hvis vi ikke klarer å slå ned de lokale utbruddene med britiske og sørafrikanske virusvarianter, vil de raskt få fotfeste og øke i antall. Da kan de i løpet av få uker utgjøre flertallet av alle koronatilfeller i Norge, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB lørdag.

Nå er smittetrenden flat, viser VGs oversikt. Søndag ble det påvist 156 nye smittede her i landet. Av disse var 52 av den britiske varianten. Den er mer smittsom enn andre varianter. En ny rapport fra britiske myndigheter viser også at den varianten er 30–40 prosent mer dødelig.

Til sammen er det også registrert 41 tilfeller av den sørafrikanske varianten. Også den er mer smittsom, og vi vet ikke sikkert om vaksinene fungerer på den varianten, skriver VG.

Det er nå blitt påvist totalt 621 tilfeller av den britiske virusvarianten her til lands, ifølge FHI. VGs oversikt viser et høyere tall. Samtidig er det påvist totalt 41 tilfeller av den sørafrikanske. Seks av disse er ble registrert det siste døgnet.

Les også

Først fikk bydelen et utbrudd i hjemmetjenesten. Så føk smittetallene i været.

Hvor er det muterte viruset?

Det er påvist flest tilfeller av den britiske virusmutasjonen i Viken, Oslo og Vestland. I tillegg er det mistanke om at den muterte virusvarianten har dukket opp flere steder i landet.

I alt er det registrert 274 tilfeller av den engelske virusvarianten i Viken.

  • Det er påvist fire smittetilfeller ved Rykkinn skole i Bærum av den muterte britiske varianten, skriver Budstikka.
  • I Moss ble det registrert fire nye tilfeller søndag. Det er mistanke om mutert virus for alle fire. Prøvene er sendt til FHI.
  • Fredag ble det påvist tre tilfeller av den britiske varianten i Lillestrøm. Tre skoler og ett håndballag ble berørt.

Fredrikstad registrerte ti nye smittetilfeller søndag. Her er det også flere mindre utbrudd i nabokommunene. Fredag var det registrert totalt 103 tilfeller av det muterte viruset i kommunen.

I Oslo er det registrert totalt 173 tilfeller av den britiske varianten. Onsdag skjøt smittetallene i bydelen Sagene i været etter et smitteutbrudd i hjemmetjenesten. Her har bydelen fått beskjed om ett mulig tilfelle av mutert virus. Men det er ikke bekreftet ennå.

Begge variantene preger Vestland

I Vestland er det registrert 105 tilfeller av den britiske varianten totalt. 23 av disse er påvist i Bergen.

Tidlig i februar ble det oppdaget et større virusutbrudd i Ulvik kommune. Der ble det også registrert flere tilfeller av den britiske mutasjonen. Mandag var det registrert total 69 tilfeller av den britiske mutasjonen i kommunen. Utbruddet førte til strenge tiltak i både Ulvik, Bergen og kommunene rundt.

I Bergen er det også påvist 24 tilfeller av den sørafrikanske varianten, ifølge kommunens tall.

Utbrudd i Trondheim og Bodø

Det er også oppdaget muterte virusvarianter utenfor Oslo, Viken og Vestland. I Trondheim dukket den britiske varianten først opp tidlig i januar. Det viser nye analyser fra St. Olavs hospital.

Nå har kommunen stengt rådhuset og bytorget på grunn av smittesituasjonen. Fredag ble det registrert fire nye smittetilfeller. Det er mistanke om den britiske varianten i to av tilfellene.

Tidligere i uken fikk Bodø beskjed om at den sørafrikanske varianten var påvist i kommunen. Det er registrert 23 nye koronatilfeller i kommunen denne uken. Kommunen antar at alle er av den sørafrikanske varianten.