MC-miljøene mer multikriminelle

Det skjer både i Norge og ellers i Europa: Hells Angels og Bandidos har økt sin innflytelse gjennom allianser med lokale motorsykkelgrupper.

Sven-Martin Ege var innsatsleder da politiet i går gikk gjennom Bandidos¿ hovedkvarter og fant flere våpen.
  • Anette Karlsen (foto)

Les mer:

Den europeiske politiinstitusjonen Europol fastslår at MC-gruppenes aktivitetsnivå har økt kraftig og raskt de siste årene, den siste tiden spesielt i Øst-Europa.

Svindel og utpressing. Drap og tortur. Våpen— og menneskesmugling. Narkotikakriminalitet og ran. Mange av medlemmene i MC-klubbene er multikriminelle.

Hells Angels skal blant annet være tungt inne i det europeiske kokainmarkedet, og aktiv i produksjon og distribusjon av cannabis og metamfetamin. Metamfetaminet blir produsert i Litauen, og organiserte kriminelle grupper samarbeider med lokale MC-klubber for å få distribuert varene.

Tyrkia

En av metodene for å få større kontroll i narkotikamarkedet på, er alliansebygging mellom på tvers av landegrensene, og mellom store og mindre, lokale klubber i enkeltland. Dermed har MC-klubbene fått bedre infrastruktur, større ressurser og ikke minst mer erfaring.

Væpnet politi gjennomførte enn større aksjon mot Bandidos-lokalene på Etterstad i Oslo søndag kveld. FOTO: HANS O. TORGERSEN

De bruker den tradisjonelle Balkan-ruten for å smugle stoff inn i Europa. Tyrkia er et hovedtransittland. Og nettopp Tyrkia melder om en stor økning i Hells Angels-medlemmer, ifølge analysen. Blant annet har medlemmer av Bandidos i Tyskland meldt overgang til Hells Angels i Tyrkia.I tillegg har Hells Angels inngått allianser med klubber i Albania, Bulgaria og Makedonia.

Rivalisering

I kampen om de attraktive markedene sør og øst i Europa, har det oppstått rivalisering mellom de ulike MC-gjengene. Volden har økt, og det ventes ytterligere økning i sammenstøtene når andre motorsykkelklubber utfordrer Hells Angels i denne delen av Europa.

Politiet mener MC-gjengene bruker legitime samfunnsstrukturer til å hvitvaske penger, og at de også bygger nære forhold til myndigheter og personer med mye innflytelse. I tillegg har de en strategi om å bygge et positivt image i media.

Europol leder nå et prosjekt i EU som skal bidra til å bekjempe trusselen MC-gruppene representerer. De mener nasjonale myndigheter i enda større grad må bidra med å kartlegge omfanget. Øst og sør i Europa er det kartlagt over 60 lokale klubber. Flere av dem samarbeider med de store kriminelle organisasjonene.

Europol mener det er viktig å få mer kunnskap om hver enkelt klubb, slik at myndigheter og politi kan konsentrere seg om de kriminelle – og ikke de klubbene som bare består av MC-entusiaster.

Kriminell aktivitet

I en rapport fra Kripos heter det at det ikke er noe som tilsier at det norske MC-miljøet har endret sin kriminelle aktivitet. Det er fortsatt narkotika— og torpedovirksomhet som virker å utgjøre den største inntektskilden.

Medlemmene skal imidlertid i større grad enn før være «flinkere» til å kamuflere den kriminelle virksomheten.

Ifølge rapporten skal MC-medlemmer ofte operere i et miljø der aktørene befinner seg i en «gråsone» mellom lovlige og ulovlige fordringer. Disse er ofte videresolgt og har vært gjennom flere ledd før de ender opp i MC-miljøene.

Skudd i Oslo, fest i Bergen

I Norge ser vi noe av det samme mønsteret som i Europa: MC-gjengene ekspanderer. De etablerer seg i nye byer, og de bygger opp grupper med sympatisører, som får være med på fester men ikke blir medlemmer i klubben, til å gjøre mye av jobben for dem.

I helgen var det fest hos Hells Angels i Bergen, mens det ble skutt under en voldsepisode i hovedkvarteret til Bandidos i Oslo som endte med at én havnet på sykehus og tre i fengsel. Likevel er det i Bergen politiet er mest bekymret for situasjonen.

— Vi er også bekymret, og vi tolererer slett ikke slik adferd. Men foreløpig har vi ingen grunn til å tro annet enn at det var en enkeltstående episode med ubudne, men kanskje ikke ukjente, gjester – og ikke begynnelsen på en MC-krig, sier Einar Aas, sjef for seksjonen mot organisert kriminalitet i Oslo.

Én person ble banket opp med balltre og måtte hentes i ambulanse. FOTO: HANS O. TORGERSEN

I bergenspolitiet er krigsfrykten større. Der har Hells Angels lenge hatt en klubb som har vært nær ved å få status som fullverdig medlem.— Vi vet også at Outlaws og Bandidos har sett på lokaler i Bergensområdet, sier Norvald Visnes, som er stasjonssjef ved Bergen Sør politistasjon til Bergens Tidende.

Territorium

Med tre MC-klubber på plass i byen kan det være duket for kamp om territorium. Visnes frykter at MC-bråk av samme slag som de som har kostet liv i Danmark og Sverige kan bryte ut.

— Nå håper vi kommunen vil gjøre det den kan for å hindre at de kriminelle motorsykkelmiljøene slår seg opp også her, sier Visnes.

I Oslo er klubbene allerede på plass, men politiet mener å ha kontroll:

— Vi har en direkte dialog med miljøene samtidig som vi fører en restriktiv linje og ikke aksepterer kriminelle handlinger.

— I øyeblikket er vi relativt bekvemme, og har andre miljøer som bekymrer oss mer, sier Aas.

- Kanskje er det MC-klubbene ønsker?

— Vi føler at vi har kontroll.

Etter volds- og skyteepisoden søndag fikk Bandidos i overkant med oppmerksomhet i går.

Da gikk politiet gjennom hovedkvarteret deres med finkam.

— Det viser at vi tar dette på alvor. Foreløpig har vi funnet flere våpen, sa Aas.

Av hensyn til etterforskningen vil han ikke si mer om våpnene.