– Regjeringen påført ubotelige skader på Vestlandet

En snuoperasjon i Hardanger-saken kan i beste fall bidra til en viss skadebegrensning, mener valgforskere. Spesielt Ap vil bli hardt straffet under kommunevalget neste år, tror de.

Den planlagte kraftledningen vil krysse Hardangerfjorden eller sidearmer på to steder - blant annet her fra Granvin og utover fjorden.

Striden om de såkalte monstermastene som skal utgjøre ryggraden i strømforsyningen til Bergen er ødeleggende nok for regjeringen generelt – og Arbeiderpartiet spesielt. Når den sammenholdes med avslaget på kravet om å heve ubåten U-864 utenfor Fedje og fare for at lokale helsetilbud på Vestlandet blir avviklet, kan skaden være uopprettelig, ifølge valgforskerne Anders Todal Jenssen og Frank Aarebrot.

De tror Ap blir straffet hardt på Vestlandet – et område partiet fra før står svakt i – ved lokalvalget neste år.

– Folk ser det samme mønsteret i disse sakene, og det er denne sammenhengen som er livsfarlig for Arbeiderpartiet, sier Aarebrot til NTB.

Jenssen tror ikke regjeringen vil oppnå mye ved å endre standpunkt nå. Skaden har skjedd, i beste fall vil en snuoperasjon bidra til en viss skadebegrensning, ifølge Jenssen.

– Det er ikke lenger en todelt opinion på Vestlandet for øyeblikket. De som har en mening om denne saken går imot Aps linje, sier han.