Norge

Svenskene vil gi jobb, penger og bolig til IS-krigerne

Mens drøyt 20 prosent av Sveriges unge går uten jobb, skal politikerne i Stockholm ha bestemt at det skal ordnes med både jobb, stønad og bolig til IS-krigere som kommer hjem.

Medlemmer av IS jublet da de tok en by i det nordlige Syria i jun i fjor. Organisasjonen har trukket til seg svært mange fremmedkrigere, som etterretningstjenestene i hele Europa nå frykter skal utgjøre en terrortrussel i fremtiden.
 • Frode Sætran

Det rødgrønnrosa politiske flertallet i den svenske hovedstaden har bestemt seg for en strategi for å ta imot IS-krigere som kommer hjem til Sverige.

Strategien innebærer at svenske myndigheter skal samarbeide for å gi krigerne jobb, bolig og stønad når de kommer hjem fra krigshandlinger i Syria og Irak.

Det får opposisjonen til å tenne på alle pluggene:

— Det er en belønning for kriminelle, sier Erik Slottner fra Kristdemokraterna.

- Misforstår

Sosialbyråden i Stockholm, Ewa Larsson fra Miljöpartiet de gröna, sier til Svt at opposisjonen misforstår når de blander sosiale ytelser med kriminelle handlinger.

— Vi jobber kun med sosiale tjenester, og da er det viktig med et samarbeid der også arbeidsformidlingen inngår, alle har rett til arbeid. Kriminelle handlinger er det politiet som skal ta seg av, sier hun.

- Belønnes for dårlig oppførsel

Lotta Edholm fra Folkpartiet reagerer på denne måten av Larssons metode:

— Det er ingen grunn til å behandle IS-krigere på en annen måte enn andre svenske borgere. Man skal ikke få jobb og bolig i Stockholm fordi man oppfører seg dårlig, sier Edholm. Hun mener strategien er lite gjennomtenkt.

Avbrøt intervju

Larsson har etterpå avvist at hun mener at hun vil gi IS-krigerne jobb, penger og bolig. I en kronikk i Aftonbladet skriver hun at politiets innsats må styrkes, men at det også må satses i sosiale tjenester, både forebyggende og etterpå.

— Ingen mennesker blir født som ekstremist, skriver hun.

Men da Svt intervjuet henne og ville spørre hva hun egentlig mener, ble intervjuet fysisk avbrutt av byrådens pressemedarbeider.

Edman spør også hva Larsson egentlig mener i en kronikk i Aftonbladet. Hun viser til teksten i strategidokumentet og spør: -Hvis dette ikke innebærer at Stockholm skal hjelpe hjemvendte ekstremister med bolig, jobb og penger. Hva betyr det da?

- De trenger struktur

Tidligere i år var det politikerne i Örebro som bestemte seg for å gi jobb og psykolog til IS-krigere. Det skapte sterke reaksjoner. Men den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp ved Sveriges Forsvarshøgskole, støttet avgjørelsen. Til Expressen sa han følgende:

— De som er kritiske er helt ute og sykler. De vet ikke hvordan forebyggende arbeid fungerer. Dette handler om å gi disse personene en struktur, sier han.

Norge

I fjor sommer la PST frem en rapportom fremmedkrigerne som reiste fra Norge. Krigerne beskrives i hovedsak som lavt utdannede, unge mennesker med dårlig tilknytning til det norske samfunnet.

Men det er også en annen gruppe som blant annet består av svært ressurssterke mennesker med utdannelse, godt integrerte, som har kuttet alle bånd til sitt tidligere liv etterhvert som de er blitt radikalisert.

Nødvendig oppfølging

Når fremmedkrigere kommer tilbake til Norge, blir de vurdert individuelt av politiet. PST konkluderer med at noen av dem trenger oppfølging for å komme seg ut av miljøet, og kan trenge medisinsk og psykisk helsevern.

"Både forebygging og håndtering av returnerte fremmedkrigere krever godsamhandling mellom en rekke nasjonale og lokale myndighetsorganer og organisasjoner", heter det i rapporten.

 1. Les også

  - Debatt om innvandring er tabu i Sverige

 2. Les også

  Forsker: - Integreringspolitikken er mer styrt i Norge enn i Sverige

 3. Les også

  «Sverige har mistet kontrollen over integreringspolitikken»

 4. Les også

  Ordfører: Kriminaliteten i Södertälje har ikke noe med flyktninger å gjøre

 5. Les også

  Knausgård: Hvorfor er Sverige så fylt av hat og redsel?

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Hun ble trukket penger via suspendert Facebook-konto: – Ingen hjelp fra Meta

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5