Norge

Nå er det meslinger i Snåsa

Barn som ikke er vaksinert, må ta kontakt med helsestasjonen så raskt som mulig, oppfordrer kommunelegen.

Kommunelegen i Snåsa ber dem som ikke er vaksinert om å kontakte helsestasjonen så raskt som mulig for å få MMR-vaksine. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX

 • Per Kristian Aale
  Per Kristian Aale

Tirsdag 6. mai ble det påvist meslinger hos en elev på Snåsa skole i Nord-Trøndelag. Kommunelegen ber dem som ikke er vaksinert, om å kontakte helsestasjonen så raskt som mulig for å få MMR-vaksine. Kommunelege Nina Kjenstadbakk sier til Trønder-Avisa at det er viktig at helsestasjonen kommer i kontakt med elever som ikke er vaksinert, for å unngå et større utbrudd av sykdommen.

I slutten av april ble en person fra Oslo smittet av meslinger etter at vedkommende hadde vært i Berlin. I den tyske hovedstaden er det et stort utbrudd av meslinger.

Svært smittsom og farlig

Meslinger er én av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner, og det er den alvorligste barnesykdommen. Virusinfeksjonen påvirker infeksjonsforsvaret og gir stor risiko for ettersykdommer som ørebetennelse, bronkitt og lungebetennelse. Den viktigste grunnen for å vaksinere er imidlertid de alvorligste komplikasjonene: dødsfall og varig hjerneskade. Risikoen for komplikasjoner er høyere for tenåringer og voksne enn for barn etter første leveår.

Sykdommen er nesten utryddet i Norge. Årsaken er at meslingevaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 1969 etter betydelig debatt. Dette var en barnesykdom de fleste hadde hatt. Mange trodde at den var ufarlig, men tidligere døde rundt ni personer årlig. På verdensbasis er meslinger én av de vanligste dødsårsakene blant barn, til tross for at det finnes en sikker og kostnadseffektiv vaksine.

Større utbrudd

I Norge har det vært flere større utbrudd av meslinger de siste årene:

*Oslo i 2011: 18 tilfeller fra innvandrermiljø bosatt i flere bydeler i Oslo fikk meslinger. 17 av dem var barn under ti år som ikke var vaksinert.

*Nasjonalt utbrudd i 2007: 18 tilfeller i en stor gruppe engelske reisende som startet på en campingplass i Rogaland.

*Oslo i 2003: To nyankomne asylsøkere ved et asylmottak i Oslo hadde meslinger.

*Nesodden i 1997: 82 tilfeller i Nesodden kommune. Ifølge Folkehelseinstituttet kom smitten trolig med to uvaksinerte barn som var blitt eksponert under opphold i Sveits. De fleste av barna hadde tilknytning til Steinerskolemiljøet og var ikke vaksinert.

 1. Les også

  Dette er prisen for manglende flokkimmunitet: Seks av de smittede i Disneyland var spedbarn, for små for å få vaksine.

 2. Les også

  Aps vaksinepåbud møter massiv motstand

 3. Les også

  Smittet av meslinger på Berlin-tur