Rolf Hult fra Hellvik skulle lørdag til Haugesund for å hente en bobil. Planen var å reise kollektivt.

– Jeg ventet på buss for tog-bussen, men den kjørte rett forbi meg. Dermed gikk jeg hjem for å hente bilen i stedet, sier Hult til Stavanger Aftenblad.

Da han nærmet seg tettstedet Nærbø på Jæren, tok han igjen bussen.

Situasjonen som oppsto sjokkerte Hult:

- Tenk om bilen var full av unger

Bussen ligger bak en traktor med henger og bruker sperrefeltet og motgående avkjøringsfelt for å foreta en forbikjøring. Like etter kommer en personbil imot, men bussen klarer å legge seg inn foran traktoren.

– Jeg synes det er gale. Hadde jeg sittet på bussen, ville jeg tatt det opp direkte med sjåføren. Hva om bilen som kom imot var full av unger?, sier Hult som opplevde forbikjøringen som særdeles farlig.

Ifølge Hult blinket personbilen til venstre. Det kunne skjedd en alvorlig ulykke dersom personbilen hadde kommet til stedet sekunder tidligere.

  • Har du sett denne?
Hårreisende forbikjøring på E 39 Like før en sving ved Moi på E 39, gjør personbilen en stygg forbikjøring. Senere mistet han lappen, etter å ha blitt stanset av en patrulje fra Lyngdal

(Se hele hendelsen i videoen øverst i artikkelen)

Kan kvalifisere til førerkortbeslag

Lensmann i Hå kommune i Rogaland, Oddvar Tengesdal, har ikke sett klippet selv. Han er likevel krystallklar på hva trafikkreglene sier:

– Sperrefelt skal overhode ikke brukes til forbikjøring, det er en grunn til at de er der. I utgangspunktet vil det å kjøre i heltrukket sperrefelt gi et forenklet forelegg på 5000 kroner.

Er det snakk om grove overtredelser, der motgående kjøretøy må vike eller bremse opp, kan det fort bli snakk om førerkortbeslag og anmeldelse, sier Tengesdal.

– Yrkessjåfører har et betydelig ansvar for passasjerene om noe oppstår. Slike forbikjøringer burde være unødvendig, sier Tengesdal.

Hå-lensmannen kommer samtidig med en henstilling til bilister: Ro ned og legg inn litt ekstra tid til kjøreturen.

  • Folk har så dårlig tid at de ikke klarer å vente de ekstra minuttene det tar på grunn av saktegående trafikk, sier Tengesdal. Han minner samtidig om at trafikkreglene gjelder, uansett om du er seint ute.
  • Her er nok en farlig forbikjøring på E39 ved Skurve i Rogaland:
Vogntoget er et sekund unna frontkollisjon

– Helt uakseptabelt

Denne var i groveste laget.

Slik reagerer markedsansvarlig for Jærbanen, Dag Brekkan, når han får se videoen for første gang.

Han liker ikke det han ser.

– De som kjører for oss skal kjøre ordentlig. Nå må vi finne ut av hvilket selskap som har kjørt for oss, en slik forbikjøring er helt uakseptabel. Dette vil bli tatt opp internt, sier Brekkan.

Han understreker at han ut fra videoen ikke kan se om dette er en buss som er satt inn for å kjøre buss for tog. Men på bakgrunn av informasjonen Aftenbladet har fått, ønsker NSB å se nærmere på saken.

- I kontraktene som NSB signerer, står det noe om hvordan sjåførene skal oppføre seg i trafikken?

– De skal følge trafikkreglene. Det er også andre ting i disse kontraktene som sjåfører og selskap må etterfylle, sier Brekkan.

Dette gjelder blant annet at sjåførene må følge en bestemt trasé, et stoppmønster, hvordan man skal yte service til kunder og gjennomføre turen på en kundevennlig måte, forklarer han.

Ifølge Brekkan veksler NSB mellom fire og seks busselskaper som kjører buss for tog for NSB. Derfor kan ikke Brekkan ut fra videoen si hvilket selskap sjåføren representerer.

Men én ting er han klar på: Slike forbikjøringer skal ikke skje.

– Det er helt uakseptabelt, avslutter han.

Busselskapet beklager

Tirsdag morgen opplyste Brekkan at de hadde funnet ut at bussen tilhører Boreal.

Mathias Højsgaard, daglig leder i Boreal Travel, sier følgende i en e-post til Aftenbladet:

«Det er en alvorlig situasjon, som ikke skal forekomme. Vi beklager sterkt at dette har skjedd, og vil naturligvis følge opp saken internt, i tråd med våre rutiner. I første omgang betyr det en samtale med sjåføren».