Norge

Norske jagerfly sendt til nordområdene

Ble sendt på «standardoppdrag» for å identifisere russisk spionfly.

To norske jagerfly ble sendt til Nordområdene for å identifisere et russisk etterretningsfly kalt Coot torsdag. Flyet på bildet er av samme typen, og avbildet av Forsvaret under et lignende oppdrag den 9. desember i år.
  • David Bach

To norske jagerfly tok av fra Bodø mot nordområdene i 8-tiden torsdag morgen, bekrefter pressevakt Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Aftenposten.

— Jeg kan bekrefte at vi har et oppdrag på gang med NATOs beredskapsfly, og at de tok av på morgenkvisten, sa Stordal.

Rundt klokken 12.30 kan Stordal fortelle at aksjonen er avsluttet, og at oppdraget var ett av mange denne høsten hvor russiske fly tar seg vestover ved norskekysten.

— Dette er en rimelig standard «quick reaction alert», hvor våre fly var oppe og identifiserte en flymaskin som kom fra øst. Det var snakk om et etterretningsfly av typen Coot, sier Stordal.

Flyet ble identifisert på vanlig måte, og Forsvaret følger deretter maskinen på radar.

— Jeg vil understreke at maskinen ikke har brutt norske luftromsbestemmelser, og det har russiske fly heller ikke gjort på veldig lenge.

Flyet ble oppdaget nordvest for Finnmark, opplyser Stordal.

79 fremmede fly i år

— Det har vært en god del oppdrag i år, og dette er bare et av dem. Det er en aktivitet vi har lyst til å sjekke ut, sier han.

Sist gang NATO-flyene i Bodø tok av på et slikt oppdrag var 9. desember, opplyser Stordal. Så langt i år har norske jagerfly «scramblet» 47 ganger, og identifisert 79 fremmede fly, opplyser han.

De siste månedene har det vært en kraftig økning i oppdrag for de norske jagerflyene. Skvadronsjef på 331 skvadron ved Bodø Hovedflystasjon, Gøran Hoel, har tidligere sagt at de luftige møtene mellom norske og russiske jagerfly, stort sett er gemyttlige.

Samtidig fortalte han om noen uheldige hendelser i luftrommet over norskekysten, der russerne har kommet for tett på, eller satt de norske jagerflyene i en utsatt posisjon ved å ta uventede manøvre i luften. Blant annet måtte en norsk jagerflypilot reagere lynraskt da et russisk fly kom farlig nærme tidligere i år.

Les også

  1. Norsk jagerflypilot i nærkontakt med russisk krigsfly