Norge

Abid Raja om Islamsk Råd: – Afsar må trekke seg umiddelbart

Venstres Abid Raja mener statsstøttenekt er dødsstøtet for Islamsk Råd – hvis ikke generalsekretær Mehtab Afsar trekker seg eller får sparken øyeblikkelig.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar har vært innkalt til flere møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland om rådets rolle som paraplyorganisasjon for muslimer i Norge. Nå kuttes støtten.
  • Thomas Olsen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Jeg ber medlemsorganisasjonene – moskeene – om å våkne før det er for sent. Mehtab Afsar bør trekke seg nå med umiddelbar virkning, og Islamsk Råd Norge (IRN) må fullstendig omstruktureres etter prinsipper som er normale i norsk organisasjonsliv, uttaler Raja til Aftenposten.

Mandag kunngjorde kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at Kulturdepartementet vil stoppe den årlige utbetalingen på 1,3 millioner kroner til IRN.

  • Tilliten er borte, sier kulturministeren: Fjerner statlig støtte til Islamsk Råd Norge
Abid Raja deltok før valget i en politisk paneldebatt om innvandring, hatkriminalitet og rasisme initiert av Islamsk Råd Norge. Nå ber han organisasjonen rydde opp i egne rekker.

– Ber utbrytere starte nytt råd

Raja tror kulturministeren får et overveldende stortingsflertall for å nulle IRN, om organisasjonen rydder opp umiddelbart.

– Budsjettet kommer torsdag. I realiteten er det game over hva gjelder statsstøtten noen få uker etter det, om IRN ikke klarer å vise gjennom store klare handlinger at de evner å endre seg, mener Raja.

Han oppfordrer i så fall organisasjonene og moskeene som har brutt med IRN, om å stifte en ny samlende og dialogfremmende organisasjon.

Tidligere stortingspolitiker, Akhtar Chaudhry (SV) mener Islamsk Råd er dødsdømt hvis ikke ledelsen trekker seg nå.

Chaudhry: – På kollisjonskurs

SV-politiker Akhtar Chaudhry stilte en svært pessimistisk diagnose for paraplyorganisasjonen da fem store muslimske organisasjoner trakk seg ut i september. Han mente 25 års innsats for å skape et fellesråd for norske muslimer er ødelagt med IRNs veivalg de siste årene.

– Samme organisasjon har under Afsars ledelse valgt polarisering basert på svært marginale saker. En av de var å ansette en nikabkledd medarbeider hvis lønn skulle komme fra kulturministeren. Hvor stupid går det an å være?, skriver Chaudhry på sin blogg.

Også han mener det eneste som kan redde Islamsk Råd er at sittende ledelse må avløses umiddelbart og at rådets 38 medlemsorganisasjoner må bygge opp paraplyorganisasjonen på nytt.

Generalsekretær Mehtab Afsar og styreleder Zaeem Shaukat i Islamsk Råd har ikke svart på Aftenpostens henvendelser.

Ap: – Kutt Human Rights Service også

Påtroppende leder i Stortingets justiskomité, Lene Vågslid (Ap) støtter kulturministerens avgjørelse om å kutte Islamsk Råds driftstilskudd. Men hun mener samtidig at regjeringen også trekker statsstøtten til omdiskuterte stiftelsen Human Rights Service (HRS).

– Det er på tide at Islamsk Råd mister støtten. De oppfyller ikke kriteriene for å motta slik støtte. Samtidig forventer jeg nå at regjeringen er like tydelig når det gjelder Human Rights Service. Heller ikke de oppfyller kravene for støtten de mottar, og de bør derfor miste statsstøtten i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet som kommer på torsdag, uttaler Vågslid.

Hege Storhaug er informasjonsansvarlig i Human Rights Service og journalist i Rights.no. Stiftelsen kan lide samme skjebne som Islamsk Råd.

Statsstøtte-trøbbel etter omstridt fotoprosjekt

Regjeringspartiene har sørget for at HRS årlig får rundt 1,8 millioner kroner statsstøtte, blant annet for å medvirke til økt tillit til innvandrere.

Men det vakte sterke reaksjoner da det innvandringskritiske nettstedet i forrige uke ba sine leserne sende inn bilder som dokumenterer det HRS kaller den «kulturelle revolusjonen» i Norge – og «hvordan islam dominerer offentligheten mer og mer».

Les mer om

  1. Linda Hofstad Helleland
  2. Abid Raja
  3. Kulturdepartementet
  4. Islamsk Råd Norge
  5. Integrering
  6. Lene Vågslid