Tre norske soldater beskutt utenfor den norske leiren i Meymaneh

Meymaneh i Faryab provinsen i Nord-Afghanistan.
  • Ingen har fått livstruende skader. De har det etter forholdene bra, sier Forsvaret.

Episoden skjedde ved 17-tiden afghansk tid.

— De tre soldater jobbet på utsiden av leiren i Meymaneh, den norske stabiliseringsstyrken (PRT), i forbindelse med at den skal utvides, forteller oberst og kommunikasjonssjef Petter Lindqvist ved Forsvarets operative hovedkvarter til Aftenposten.no

Ifølge Lindqvist ble de beskutt fra langt hold og hendelsen skal ha kommet helt uforvarende over soldatene.

- Vi vet ikke hvem som skjøt, eller hvor mange skudd som ble løsnet. Men det er blitt brukt en eller annen form for håndvåpen, sier han.

Skuddsikker vest

Petter Lindqvist FOTO: FORSVARET

Den ene ble truffet i låret. En annen fikk mindre, overfladiske skader i armen. Den tredje ble truffet i den skuddsikre vesten og fikk kun blåmerker.— Prosjektilet som traff den skuddsikre vesten penetrerte ikke, grunnen er trolig at det ble skutt fra så langt hold, forklarer Lindqvist.

— Ingen har fått livstruende skader og alle tre får legebehandling, én er allerede utskrevet fra sykehus, sier han.

- De har det etter forholdene bra og deres pårørende er varslet. Afghanske sikkerhetsstyrker og personale i den norske leiren etterforsker saken, legger Lindqvist til.

Forhøyet beredskap

Ifølge kommunikasjonssjefen er sikkerhetssituasjonen i Nord-Afghanistan av en slik karakter at det er høy beredskap ved leiren.

Hendelsen forrige helg ved FNs-kontor i Mazar-e-Sharif der den norske oberstløytnanten Siri Skare ble drept, har også bidratt til å forhøye beredskapen.

Likevel er det relativt lenge siden det har skjedd lignende angrep ved den norske leiren i Meymaneh.

Normal drift ble straks gjenopptatt etter hendelsen.

Forsvaret vil ikke gå ut med ytterligere opplysninger om soldatene som ble rammet.

Stabiliseringsstyrken har som sin viktigste oppgave å støtte den afghanske hæren og afghanske politistyrker med å bekjempe opprørere i provinsen. Styrken har hele Faryab-provinsen som operasjonsområde, inkludert Ghowrmach-distriktet.