Troms og Finnmark avhører flest barn. 85 prosent av sakene henlegges. Nå vil de trappe ned.
– Jeg er ufattelig uenig med statsadvokaten når han antyder at det avhøres for mange barn, sier politimesteren i Troms.
Barn fra Finnmark må flys helt til Tromsø for avhør på Barnehuset når det er mistanke om vold og overgrep. Det kan tilsvare en distanse like lang som Kristiansand – Trondheim.
Det skjer ganske ofte at barna, på grunn av lang reisevei, må overnatte i Tromsø. I fjor var det 120 barn fra Finnmark som måtte reise langt for å bli avhørt. Hvis foreldrene er mistenkt, er det gjerne lærere, barnehageansatte eller andre som barna kjenner godt, som reiser sammen med dem.
– Å avhøre barn på barnehus innebærer også en tvangsinngripen overfor dem, sier politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark.
- Sjef for barnehus: Vi kan ikke fengsle alle som utøver vold mot ungene sine
Flinkest i klassen
Øst-Finnmark politidistrikt avhører flest barn. Som Aftenposten har skrevet, viser Unicefs oversikt at politidistriktet toppet statistikken med 11,2 barneavhør per tusen barn.
Det er fem ganger så mange som Asker og Bærum, som har sisteplassen.
Fem ganger så mange barn avhøres i Finnmark som i Asker og Bærum. Politiet vet ikke hvorfor.
– Ingen kjenner det rette tallet
Politimester Hætta i Finnmark er fornøyd med den målrettede innsatsen som har bragt dem dit de er i dag. Men hun tviler på at politidistriktet vil – eller bør – komme høyere enn dagens nivå.
– Nå må vi tørre å spørre oss selv: Er det vi som tar for mange barn inn til avhør, eller de andre som tar for få, sier politimesteren.
Førstestatsadvokaten reagerer
Hele 85 prosent av sakene om vold og overgrep mot barn i Troms og Finnmark i fjor, ble i fjor henlagt. Det har fått førstestatsadvokaten til å reagere.
– Det er svært få voldssaker mot barn som fører frem til tiltale. Før politiet begynner å etterforske en sak, må de vurdere sannsynligheten for at den vil føre frem til tiltale, sier Fause.
- Slik kan barneavhør oppleves fra en mors synspunkt: Hun trodde det skulle bli en helt vanlig dag på jobben. I stedet ble hun arrestert, mistenkt for å være en voldelig mor.
Han har gitt politiet i Troms og Finnmark instruks om at det er en politijurist som skal vurdere og gi en klar og tydelig begrunnelse om det skal foretas et tilrettelagt avhør av barn.
– Hvis det ikke blir gjort, risikerer vi å bryte den Europeiske menneskerettighetskonvensjon, sier Fause.
- Advokat reagerer på «bagatellisering» av vold mot barn: - Forsøk på å tilsløre volden er som et gufs fra 20 år tilbake
For mange anmeldelser fra barnevernet?
Han stiller også spørsmål om barnevernet anmelder alt for mange saker til politiet.
– Det kan tenkes at det vil være mindre inngripende at barnevernet gjør sine undersøkelser og tiltak, enn at politiet setter i gang med sine tiltak.
Tromsø-politimesteren: - Ufattelig uenig med statsadvokaten
Politimester Ole B. Sæverud i Troms politidistrikt har en helt annen oppfatning:
– Jeg er ufattelig uenig med statsadvokaten når han antyder at det holdes for mange avhør av barn. Det er store mørketall når det gjelder vold mot barn, barn har store problemer med å fortelle slikt, og forteller gjerne for lite i avhør. Derfor må vi etterforske slike saker grundig når vi først får vite om dem, sier politimesteren.
- Han sa alltid at han elsket oss når han slo. «Si at du elsker pappa»
– Vanskelig å få avgjort en sak før barnet har forklart seg
Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier at etterforskning av vold og overgrep mot barn eller særlig sårbare voksne har svært høy prioritet.
– Barn kommer sjelden til politiet selv. De er sårbare, og har i tillegg ofte opplevd å bli utsatt for kriminalitet fra noen av sine nærmeste. Tilrettelagte avhør er med på å senke terskelen for å anmelde og sikre at barn får forklart seg til politiet. Det er vanskeig å få avgjort en sak før barnet har forklart seg, sier politidirektøren.
- All vold er skadelig, men det er forskjell på voldBarneombud Anne Lindboe: - Voksne må tåle å bli tråkket på tærne