Norge

Dette er årets ti beste norske album

Våre anmeldere har jobbet seg gjennom fysiske platebunker og digitale strømmetjenester. Her er de norske albumene de mener er best fra musikkåret 2015.

Susanne Sundfør
  • Musikkredaksjonen

1. Susanne Sundfør: Ten love songs

Musikkåret 2015 har vært et klart høydepunkt i Susanne Sundførs karrière så langt, og samtidig året hvor hun forlot pianokrakken og tok skrittet fullt ut til å bli en artist for mørke klubbscener og svette dansegulv. I starten av året slapp hun sitt sjette album. «Dynamikken mellom pur elektropop og mer intrikate partier av mørk atmosfære gjør Ten love songs til nok en triumf for Susanne Sundfør», skrev vår anmelder. Denne triumfen fikk hun virkelig stadfestet da hun i sommer avsluttet Øyafestivalens siste kveld med en forrykende konsert som best kan beskrives som et lite stykke musikkhistorie.

Aftenposten har kåret årets beste låter. Hvilke tror du de er?

Les også

Dette er de beste låtene 2015 hadde å by på

2. André Bratten: Gode

Med et melankolsk og minimalistisk lydunivers har André Bratten seilt opp til å bli et av de heteste nye navnene på den norske elektronikascenen. Her er det gjerne mer ambient enn disco, med innslag av støymusikk og moderne klassisk. Han lager absolutt catchy og dansbare komposisjoner, men dette er også låter som premierer aktiv lytting. «André Bratten tar oss inn i norsk elektronikas nye gullalder», skrev vår anmelder og ga albumet hans toppkarakter.

Band of Gold

3. Band of Gold: Band of Gold

Band of Gold består av duoen Nina Elisabeth Mortvedt og Nikolai Hængsle Eilertsen, sammen lager de elegant, lekker og usedvanlig lyttervennlig popmusikk der de leker seg, eksperimenterer og flotter seg med ulike klangbilder og musikalske settinger. Her er det mye amerikansk 70-talls vestkystpop å spore, men de har likevel klart å gi låtene en egen twist.

Les anmeldelsen av albumet her:

Les også

Denne debutplaten kommer til å bli husket

4. Lars Vaular – 666

Tre utgivelser på et år er et vågalt prosjekt. Bare ett svakt ledd i lenken og hele prosjektet faller. Men Lars Vaular har med 666-trilogien prestert å levere tre sterke utgivelser, og dermed klart å skape noe som ikke er gjort i norsk rap før. Trilogien viser også hvilken tydelig og særegen stemme han har utviklet seg til å bli, særlig gjennom hans evne til å blande det sterkt personlige med det allmenngyldige i tekstene.

Slik har han preget musikkåret:

Les også

Lars Vaular har laget noe sterkt personlig, men på samme tid allmenngyldig

Enslaved

5. Enslaved: In times

På sitt trettende studioalbum fortsetter disse veteranene å bane ny vei innenfor ekstrem metal-sjangeren. Her er det alt fra det strukturerte kaoset som kjennetegner rytmikken i klassisk svartmetall, til vokallinjer som beveger seg mer mot progressiv rock. Bandet fortsetter å utfordre både sjangeren og seg selv, uten at det går på bekostning av fremførelsen og kvaliteten.

Slik gikk det da hele musikk-Norge skulle hedre en av de fire store:

Les også

Raga Rockers minutt for minutt

6. Jaga Jazzist: Starfire

Jaga Jazzist er seg selv lik. Etter 20 år er de fortsatt like uforutsigbar og genreuavhengige, rastløse og kompromissløse. De er blitt et kraftsenter for eksperimentell musikalsk lekenhet utenfor tid og rom. «Spenn fast setebeltet, stålsett deg for en mektig kosmisk reise og la deg begeistre», skrev vår anmelder om deres nyeste album.

20 år og fortsatt like eksperimentelle:

Les også

Jaga Jazzist er et eksperimentelt kraftsenter

Fay Wildhagen

7. Fay Wildhagen: Snow

Selv om hun bare er 21 år, har hun l allerede utviklet en sterk stemme. «Der mye av musikken innenfor denne stilen kan bli noe monoton i lengden, er Wildhagens musikk dynamisk. Hun henter fra forskjellige sjangre, uten at blandingen noen gang fremstår som for eklektisk eller påtatt», skrev vår anmelder om debutalbumet hennes.

8. Farao: Till it's all forgotten

For to år siden imponerte Farao i Urørt-finalen, og nå er hun endelig klar med debutalbumet sitt. «Farao disker opp med elektroakustisk pop av høy standard, som tør å tøye grenser», skrev vår anmelder og rullet en femmer.

Sondre Justad

9. Sondre Justad: Riv i hjertet

Andelen av unge, norske artister som synger på egen dialekt begynner å bli stor, og det gjør at konkurransen blir tøffere. Men Sondre Justad fra Lofoten har ikke hatt problemer med å utmerke seg. Med fengende melodier, boblende energi, og et stort formidlingsbehov har han allerede blitt en popstjerne.

Ikke en hvilken som helst debutant:

Les også

Snakk om å innfri, Sondre Justad er allerede popstjerne.

10. Caddy: The better end

Poptalentet og veteranen Tomas Dahl har lenge klart å surfe under radaren, men med sin siste utgivelse med enmannsprosjektet Caddy er det ikke lenger å holde på hemmeligheten. I år sto han for den norske sommerens beste soundtrack, og ble på mange måter Norges svar på Teenage Fanclub i prosessen.

Se Aftenposten Kultur baksnakke kulturlivet i nytt program:

Trenger du TV-tips? Her er våre HBO-favoritter:

Les også

  1. Ikke dårlig, bare intetsigende av Coldplay

  2. De første Øya-navnene er klare

  3. Justin Bieber bekreftet til Norge

Les mer om

  1. Susanne Sundfør