Norge

81-åring dømt til 13 års fengsel for drap på kona

En 81 år gammel mann er i Borgarting lagmannsrett dømt til 13 års fengsel for å ha skutt og drept kona si i Sarpsborg i fjor.

Illustrasjonsfoto. Borgarting lagmannsrett i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Roald, Berit / Scanpix

 • NTB

Mannen sto tiltalt for å ha skutt sin 72 år gamle kone med rifle mens hun lå i senga 17. mars i fjor. Han har forklart at det ikke var meningen å treffe kona da han tok fram våpenet etter at de hadde kranglet.

Straffen er den samme som da Sarpsborg tingrett behandlet saken tidligere i år.

– Med vilje

Lagmannsretten skriver i dommen at retten er overbevist om at mannen skjøt sin kone i hodet med viten og vilje og med den hensikt å drepe henne.

Det var mannen selv som ringte nødnummeret og forklarte at han hadde skutt henne fordi han ikke orket å høre på kjeftingen hennes. Lagmannsretten anser 81-åringens senere forklaringer om at skuddet var et vådeskudd som motivert av et ønske om å unndra seg straffansvar.

Lagmannsretten skriver videre i dommen at 81-åringen underveis i etterforskningen «har tilpasset forklaring til det bevismaterialet han er blitt presentert».

Forsvarsløs person

Etter lagmannsrettens syn foreligger det en rekke skjerpende omstendigheter i saken. I dommen heter det at det ikke var et «typisk affektdrap».

81-åringen hadde over lengre tid ergret seg over situasjonen og hadde både «tid og anledning til overveielser og til å ombestemme seg».

«Det er videre skjerpende at drapet ble begått av en av avdødes nærmeste og at det skjedde i hennes eget hjem, der hun skal føle seg trygg. Drapet ble begått på en forsvarsløs person som lå i sin seng, som var syk og lite mobil» heter det i dommen.

I en så alvorlig sak som dette, mener lagmannsretten at heller ikke tiltaltes alder, helse og soningsforhold kan tillegges vekt av betydning.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  60-åring dømt til 21 års fengsel for dobbeltdrap i Kirkenes

 2. NORGE

  18-åring dømt til 11 års forvaring for Varhaug-drapet

 3. NORGE

  Janne Jemtlands ektemann dømt til 17 års fengsel for drap, melder TV 2

 4. NORGE

  17 års fengsel for Sjøvegan-drapet

 5. NORGE

  33-åring dømt til ni og et halvt års fengsel for knivdrap i 2002

 6. NORGE

  54-åring dømt til 19 års fengsel for å ha drept ekskona