Norge

Det yngste Utøya-offeret gravlagt i Mandal

Johannes Buø (14) ble i formiddag begravet fra Mandal kirke.

Mandal kirke var fullsatt under seremonien. Tore-André Baardsen

 • Marthe Rosenvinge Ervik

I dag klokka 12.30 ble et av de yngste ofrene fra massakren på Utøya, 14 år gamle Johannes Buø fra Mandal, begravet ved Mandal kirke.

— Det norske folk har gitt et klart svar på hendelsene 22. juli. Alle gode ord og all kjærlighet i etterkant vil bli stående i Norges historie som noe som fornyet en hel nasjons etikkgrunnlag, sa generalsekretær Torbjørn Jagland i Europarådet, skriver fvn.no.

— De døde ikke forgjeves, la Jagland til.

Han har selv vært på Utøya i over 35 år på rad.

Johannes Buø vokste opp i Mandal, men har de siste tre årene bodd på Svalbard. Han er sønn av Quart-sjef fra 2005, Einar Buø, som i dag er kultursjef i Longyearbyen.

Johannes Buø var sterkt engasjert i ungdomspolitikken på Svalbard, og var styremedlem i Svalbard AUF. Han minnes for sitt gode humør og som en aktiv sjel i ungdomsmiljøet i Longyearbyen.

Til stede i begravelsen fra Arbeiderpartiet sentralt var statssekretær Astrid Aas Hansen i justis- og politidepartementet, i tillegg til Jagland. Det samme var stortingsrepresentant for Aust-Agder, Freddy de Ruiter, og Anne Marit Bjørnflaten, som er valgt inn på Stortinget fra Troms.

Leder Dan Marius Svendsen i Lyngdal Ap, tidligere fylkessektretær i Vest-Agder AUF, og leder Linda Verdal fra Vest-Agder Ap var også tilstede.

Sogneprest Leif Magne Helgesen fra Svalbard forrettet under begravelsen. Musiker og produsent Stein Austrum fra Kristiansand, kjent fra blant annet D'sound og Mosaic, var ansvarlig for musikken.

Omkring 1000 personer hadde møtt i Mandal kirke i dag. Kirken var tettpakket med mennesker som ønsket å ta et siste farvel med Johannes Buø.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Boliger evakueres før uværet treffer Svalbard

 2. NORGE
  Publisert:

  Cruisebåtansatt angrepet av isbjørn på Svalbard

 3. NORGE
  Publisert:

  Nederlender døde etter isbjørnangrep på Svalbard

 4. NORGE
  Publisert:

  I disse byene skal norske elever klimastreike

 5. VITEN
  Publisert:

  2016 ble det varmeste året som noen gang er registrert på Svalbard. Men med varmen kommer ekstremværet.

 6. NORGE
  Publisert:

  Målinger i 105 år: Ingen måned har vært så varm på Svalbard som årets juli