Forlaget til Treholt-boken navngir ikke hemmelig kilde

Lydopptak av journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen avslørte at han har forsøkt å bløffe Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell.
  • Av hensyn til kildens ettermæle og de pårørende, sier Kjetil Kristoffersen i Publicom forlag.

VG avslørte i helgen at eks-journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen hadde forsøkt å bløffe Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell. Ved å la en svensk drapsdømt bruktbilselger gi seg ut for å være en hemmelig kilde i e-tjenesten, hevdet han å kunne fremskaffe nye bevis i Treholt-saken.

Malthe-Sørenssen har tidligere skrevet boken «Forfalskningen», der det hevdes at politiet forfalsket bevis i Treholt-saken. Boken er blitt gjenstand for ny oppmerksomhet. Også her hevder Malthe-Sørenssen å ha fått informasjon fra en hemmelig, anonym kilde, i Politiets overvåkingstjeneste.

Det er navnet på denne kilden Kjetil Kristoffersen nå konstaterer at han ikke vil offentliggjøre.

— Vil ikke røpe

I helgen sa forlagssjef Kristoffersen i Publicom forlag at han vurderte å navngi kilden. Nå sier han til Aftenposten at han har fattet sin beslutning.

— Min egen vurdering er at jeg ikke vil røpe kilden. Det er av hensyn til kildens ettermæle og dennes pårørende, sier Kristoffersen.

Den angivelige kilden til boken skal nå være død.

— Har du blitt mer tvilende til om kilden i det hele tatt er reell?

— Geir Selvik Malthe-Sørenssen var en anerkjent journalist. Jeg hadde ingen grunn til å tvile på ham. Boken står likevel på egne ben, fordi vi aldri hadde kunnet publisere boken kun basert på en anonym kilde. Det er flere andre bevis i boken, sier Kristoffersen.

Han sier «det får være opptil andre å bedømme» om boken nå har mistet troverdighet.

Lurer selv på om alt bare har vært løgn

I et intervju med VG TV publisert onsdag ettermiddag erkjenner Kristoffersen at han nå også har tenkt tanken at kilden til boken også har vært blank løgn.

I interjvuet blir Kristoffersen spurt om han fikk noen dokumentasjon på at kilden faktisk eksisterte.

Han svarer:

— Nei. Dokumentasjonen var Geir, Geirs ord. Men det var ikke nok for oss som forlag. Vi var veldig nøye med å få inn veldig mange andre elementer til boken, som kunne underbygge kilden.

Slik fortsatte intervjuet:

- Hva tenker du om hans ord i dag?

— Jeg synes det er veldig trist. Frøst og fremst for Arne (Treholt) og (Harald) Stabel, som er blitt lurt, det er også synd for oss i forlaget, selv om jeg føler at vår bok fremdeles står støtt. Men at det blir slått tvil om kilden har jeg forståelse for etter det som har skjedd de siste dagene.

- Hele utgangspunktet er jo at Malthe-Sørenssen hevder å ha møtt en høytstående kilde. Frykter du at du er blitt lurt?

— Jeg vil ikke bruke ordet frykt, men det er alltid et tillitsforhold mellom utgiver og journalist på dokumentarbøker. Med tanke på hvor mange han i så fall må ha lurt i prosessen, fra forlaget og mine ansatte til advokater, Treholt, hele presse-Norge og pressekonferansen der boken ble lansert, synes jeg det er litt uvirkelig at han har gått hele denne veien.

Vil ikke svare på når han fikk vite om kilden

- Fikk du vite om kilden før eller etter at han døde?

— I utgangspunktet er jeg ikke så interessert i å komme så mye inn på noe rundt kilden nå. Så det ikke skal bli noen spekulasjoner rundt det nå.

- Men som forlagsredaktør, fikk du vite om denne kilden før eller etter at boken ble gitt ut?

— Jeg fikk vite om den før boken ble gitt ut. Men da vi begynte å jobbe med boken, visste jeg ikke navnet.

- Hva har talt for å offentliggjøre kilden?

— Slik at folk skal forstå at det ikke var denne bruktbilselgeren som også var kilden i boken. Jeg føler at det er urettferdig overfor Arne, Treholt, at han blir belemret med denne saken. Som ødelegger hans sak, på en måte.

- Tanken om løgn har slått meg

- Går du nå rundt og tenker at det kan være tull, at det (kilden) kan være løgn?

— Selvfølgelig vil jeg ikke underslå at tanken har slått meg, med alt som har skjedd de siste dagene. Men som jeg sa tidligere, jeg synes det er for utrolig. For hvis han har lurt folk her har han lurt så mange på veien.

- Er det vanskelig å sjekke om det faktisk stemmer?

— Hadde boka bare basert seg på samtalen mellom Geir og kilden, hadde det aldri vært utgitt en bok...Men det at kilden kom på banen var startpunktet for boken.

- Hva tenker du om at det tar en del år fra kilden skal ha tatt kontakt til boken kommer i arbeid?

— Det kan være ulike årsaker.

— Har du vært i kontakt med Geir Selvik Malthe-Sørenssen de siste dagene?

— Jeg har prøvd å ringe ham, for å spørre ham rett ut.

- Om hva?

— Jeg ville spurt om han hadde jugd eller ikke, rett og slett. Men advokaten tok ikke telefonen, sier Kristoffersen til VG TV.

Treholt fikk ikke gjenopptatt boken

Treholt og hans advokat har i årevis jobbet for å få gjenopptatt spionsaken. Som følge av boken, foretok Gjenopptakelseskommisjonen en ny vurdering av saken, men konkluderte med at det ikke var grunnlag for det.

Les også:

Les også

Malthe-Sørenssen tilbød politiets harddisk for penger

Harald Stabell sjokkert: