Norge

Kinesere vil inngå millionavtaler med norske maritime bedrifter 

Mandag vil en rekke norske bedrifter innen fiskeri, shipping og oppdrett møte kinesiske aktører for å signere avtaler verdt flere hundre millioner dollar. 

Norske bedrifter innen fiskeri, shipping og oppdrett møter mandag kinesiske aktører for å signere avtaler verdt flere hundre millioner dollar. fra v.: Ordfører i Hadsel kommune og leder i Vesterålen regionråd, Siv Dagny Aasvik, Administrerende direktør i Nordlaks, Roger Mosand, Partisekretær i Zhejiangprovinsen, Che Jun og fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll.
  • NTB

I tillegg til næringslivsavtalene vil provinsen Zhejiang og Nordland fylkeskommune, samt kommunen Zhoushan og regionrådene i Lofoten og Vesterålen, inngå formelle samarbeidsavtaler.

Mens sistnevnte avtale blir fersk, hadde Zhejiang og Nordland et samarbeid allerede i 2009. Den avtalen ble imidlertid lagt på is da Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

– Men vi holdt kontakten og har sendt hilsener hvert år for å vise at vi fulgte med. Etter avtalen Erna Solberg nylig inngikk, dukket de opp igjen, sier kommunikasjonssjef Geir Johnsen i Nordland fylkeskommune til NTB.

Millionavtaler

Dialogen ble gjenopptatt da Kinas ambassadør til Norge besøkte Bodø i juni. En norsk delegasjon møtte senere det kinesiske kommunistpartiets Zhejiang-sekretær Che Jun i Hangzhou.

I tillegg til sistnevnte kommer Zhoushan-partisekretær Yu Donglai til Bodø for å signere avtalene mandag, sammen med fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland, Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik og Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal. I tillegg kommer flere kinesiske og norske næringslivsledere til Scandic Havet Hotel i Bodø.

Hensikten med de politiske avtalene er å bygge broer mellom Norge og Nordland og et av de største markedene i verden for fisk og sjømat. Det har allerede gitt utslag i konkrete avtaler mellom norske og kinesiske sjømatbedrifter, selv om de foreløpig kun er på intensjonsnivå.

Blant annet skal Ståle Nilsen Seafood AS signere en intensjonsavtale om å levere 5.000 tonn hovedsakelig frossen hvit fisk til en verdi av i underkant av 160 millioner kroner etter dagens pris.

–Det betyr økt omsetning. Og det passer godt, siden vi nettopp har økt kapasiteten, sier konsernsjef Ståle Nilsen til NTB.

Kan være verdt 2 milliarder kroner

Avtalen inngås i samarbeid med Bergen-baserte Front Marine. Legger man til volumet deres, blir verdiene enda høyere.

–Avtalen omhandler intensjon om kjøp av om lag 10.000 tonn med laks og torsk, grovt estimert til en verdi på 500 millioner kroner i løpet av et års tid, sier salgssjef Yi Guan til NTB.

I tillegg signerer den internasjonale lakseoppdrettsgiganten Cermaq en avtale med Zheijiang Ocean Family. Bedriften har sine norske matfiskanlegg i Nordland og Finnmark, og selger allerede over tre tusen tonn laks hvert år til Asia.

– Denne mengden håper vi vil doble seg med signering på mandag. Vi ser det som en tillitserklæring at vi får levere laks til en av de største aktørene i det kinesiske markedet, og at de velger den laksen som er produsert i arktiske strøk, sier Snorre Jonassen, regiondirektør i Cermaq Nordland, til NRK.

Også Skipskompetanse som designer skip, Selstad AS som er utstyrsleverandør til fiskeri- og shippingbransjen, og konsulentfirmaet Thomas P. Ness AS inngår avtaler med kineserne.

Totalt kan alle avtalene være verdt om lag 2 milliarder kroner, og det er ventet at flere av avtalene kaster mer av seg med tiden, ifølge kanalen.

Les mer om

  1. Norge
  2. Fiskeri
  3. Kina